Stav nouze a povolaná armáda. Kanadu zaplavila velká voda, hladina stále stoupá

Východ Kanady zasáhly silné záplavy. Ottawa, Montreal i další menší města vyhlásily stav nouze a federální vláda vyslala na pomoc stovky vojáků. Povodně jsou důsledkem jarního tání sněhu a hustých srážek. Meteorologové na konci víkendu očekávají další déšť.

Pod vodou se ocitly silnice i stovky domů. Tisíce lidí se proto evakuují do provizorního ubytování. Na pomoc vyrazila armáda, stovky vojáků se zapojily do stavby hrází z pytlů s pískem i evakuace obyvatel.

Do postižených oblastí přijel i kanadský premiér Justin Trudeau. Upozornil, že časté záplavy jsou důsledkem klimatických změn. „Takovéto extrémní projevy počasí uvidíme stále častěji. Musíme vymyslet, jak se na klimatické změny adaptovat a zmírnit jejich dopady,“ vyzval spoluobčany.

Vyhlídky na zlepšení jsou podle meteorologů mizivé. Vytrvalé srážky mají dál pokračovat a lze očekávat, že hladina řek o půl metru překoná povodně z předloňska. Tehdy se mluvilo o stoleté vodě a škody v Ontariu a Québecu dosáhly v přepočtu skoro čtyř miliard korun.

Zprávy: Zaplavená Kanada (zdroj: ČT24)