Srí Lanka snížila počet obětí o stovku. Původní údaj byl prý chybný výpočet

Srí Lanka zrevidovala počet obětí nedělních teroristických útoků z 359 na přibližně 253 mrvých. Nejnovější číslo zveřejnily ostrovní úřady. Za původním počtem obětí prý stála početní chyba, uvedl server BBC.

„Mohlo by to být 250 nebo 260 (mrtvých). Nedokážu to říct přesně. Máme tu velkou spoustu částí těl a je těžké stanovit přesný počet (obětí),“ řekl Anil Džasinghe, generální ředitel srílanské zdravotní služby.

Také náměstek ministra obrany Ruvan Vidžavardene, jehož ministerstvo je zodpovědné za srílanské policejní síly, uvedl, že bilance byla revidována na 253 mrtvých. Nepřesné údaje podle něj poskytly márnice na ostrově.

Ministr obrany rezignoval

Srílanské úřady zadržely v noci na čtvrtek dalších 16 lidí. Počet zatčených tak vzrostl na 76, uvedla agentura Reuters. Mezi zadrženými jsou také cizinci. K atentátům se již dříve přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS).

Události ČT: Vyšetřování teroristických útoků na Srí Lance pokračuje (zdroj: ČT24)

Srílanský ministr obrany Hemasiri Fernando vyslyšel výzvu prezidenta Maithripaly Siriseny a podal demisi. Ministr prohlásil, že i když nešlo o jeho vlastní selhání, přejímá zodpovědnost za chyby některých institucí, které coby ministr obrany vedl.

Srílanská vláda přiznala „selhání státu“ v otázce bezpečnosti poté, co vyšlo najevo, že tajné služby měly informace o chystaných útocích, ale nepředaly je dál. Prezident v této souvislosti slíbil reorganizaci policie a bezpečnostních složek a k rezignaci vyzval také šéfa národní policie.

Selhání komunikace

Kolombo ve středu přiznalo bezpečnostní „selhání státu“. „Očividně selhala komunikace. Vláda musí přijmout odpovědnost, protože kdyby se příslušné informace dostaly ke správným lidem, mohlo se těmto útokům předejít, nebo mohly být alespoň minimalizovány,“ prohlásil náměstek ministra obrany Ruvan Vidžavardene.

Předseda parlamentu Lakšman Kiriella ve středu řekl, že někteří čelní představitelé tajné služby informaci (o útoku) úmyslně skrývali. Indická rozvědka na možnost útoku na kostely, hotely a politiky údajně upozornila srílanskou tajnou službu 4. dubna. O tři dny později se konala bezpečnostní schůzka s prezidentem Sirisenou, ale informace zůstala zamlčena. Tajná služba neinformovala ani premiéra Vikremasingheho.

Srílanská policie mezitím vyzvala veřejnost, aby poskytla jakékoli informace o třech ženách a jednom muži, které podezírá z účasti na pumových útocích. Srílanský premiér Ranil Vikremasinghe potvrdil, že část podezřelých z útoků je stále na útěku a mohou mít výbušniny. Policie podle něj zadržela otce dvou sebevražedných útočníků – bohatého srílanského obchodníka s kořením.

Podle srílanských úřadů spáchalo atentáty devět islamistů, kteří byli pravděpodobně všichni domácího původu. Úřady viní z masakru dosud málo známou islamistickou skupinu Národní Tauhíd džamáate (NTJ), v jejímž čele stál radikální místní duchovní Zahrán Haším. Zatím není jasné, zda Haším zahynul při explozích jako jeden ze sebevražedných atentátníků, anebo je na útěku, napsal zpravodajský server BBC News. 

Na Srí Lance nadále platí výjimečný stav, který umožňuje policii a armádě zatýkat a vyslýchat podezřelé bez soudního povolení. Po podezřelých a také případných dalších výbušninách pátrají tisíce policistů a vojáků. Srílanská armáda uvedla, že zvýšila počet vojáků zapojených do operace z 1300 na 6300. Situace v zemi zůstává po víkendových atentátech napjatá.