Srílančané se bojí návratu teroru, média píší o krvavé neděli

Nedělní teroristické útoky na Srí Lance, při nichž zemřelo přes dvě stě lidí, oživily u mnoha místních obyvatel noční můry hrůz občanské války. Ta skončila před deseti lety a nikdo nečekal, že se teror na tento turisty oblíbený ostrov vrátí. Některá média označují události na Srí Lance jako „krvavou neděli“.

„V posledních deseti letech jsme si už zvykli na mírový a poklidný život, nikdo už neměl strach. To, co se stalo dnes, je hrozné,“ komentoval události nejslavnější srílanský hráč kriketu Rošan Mahánáma.

„Po tolika letech to zase začalo… šílenci zabíjejí nevinné lidi,“ uvedl s obavami zaměstnanec jednoho z hotelů Gamini Francis, podle něhož útoky poznamenají cestovní ruch a mnoho lidí přijde o práci.

Scény hrůzy popsal i srílanský ministr pro ekonomické reformy Harša de Silva, který navštívil po tragédii jeden z postižených kostelů a jeden z napadených hotelů v Kolombu. „Viděl jsem mnoho lidských těl i jejich částí všude kolem, byla to hrůza. Záchranářské jednotky jsou v plném nasazení, mnohé raněné jsme odvezli do nemocnic, čímž jsme, doufám, zachránili řadu životů,“ uvedl ministr.

Srílanské bezpečnostní složky u kostela ve městě Negombo
Zdroj: Reuters

Jeden z útočníků se odpálil ve frontě u snídaně

Podle náměstka ministra obrany Ruvana Vidžavardeneho většinu útoků spáchali sebevražední atentátníci. Jeden z nich se podle svědků citovaných AFP odpálil v restauraci hotelu Cinnamon poté, co stál poklidně s talířem frontu na snídani. „Když na něj přišla řada, odpálil se,“ popsal scénu agentuře AFP jeden ze zaměstnanců hotelu. Útočník, který byl podle AFP Srílančan, se v hotelu ubytoval předchozí večer a zapsal se pod jménem Muhammad Azzam Muhammad.

„Z 25. patra jsme slyšeli dvě hlasité rány a celý pokoj se začal třást. Rozhodli jsme se sejít dolů, z okna jsme neviděli, co se děje. Za dvě tři minuty, než jsme sešli dolů, byli na místě záchranáři a policie. Viděl jsem mnoho hostů, které odváželi do nemocnic. Byli tu mrtví. Kolem čtyř desítek hostů a personálu,“ popsal stanici NBC explozi v restauraci v 1. patře pětihvězdičkového hotelu Shangri-La třicetiletý Akšat Saraf z Indie, který byl v hotelu ubytovaný se svou ženou a dítětem.

Také arcibiskup Kolomba kardinál Malcolm Randžit je útoky šokován. „Neměli jsme zvláštní bezpečnostní opatření v kostelech, protože jsme ani nepomysleli, že se něco takového může u nás stát,“ řekl Randžit rádiu BBC. Vyzval zároveň obyvatele Srí Lanky, aby nepodlehli touze po pomstě a snažili se dál o mírové soužití.

„Všichni chceme pomoci,“ říkají obyvatelé Srí Lanky

Útoky na Srí Lance byly podle médií načasované tak, aby zabily co nejvíce lidí. Kostely byly plné věřících, kteří slavili Boží hod velikonoční a připomínali si den, kdy podle křesťanské tradice Ježíš vstal z mrtvých.

„Všichni chceme pomoci obětem, nezáleží na tom, jakého jsou vyznání či rasy,“ řekl BBC obyvatel Kolomba, který přišel jako řada dalších darovat krev. „Slyšel jsem sinhálštinu, tamilštinu i angličtinu,“ popsal své čekání ve frontě dobrovolníků, která sahala až ven z budovy.

„Místní lidé by vám dali poslední zrnko rýže, rozdělili by se s vámi o všechno. Krásně spolu vycházejí, jedno, jaké náboženství vyznávají. To, co se stalo, mě opravdu strašně překvapilo,“ popisoval atmosféru na Srí Lance před útoky Roman Helcl, který západně od města Negombo, které bylo jedním z cílů útoku, provozuje hotel. Uvedl, že po odvolání zákazu vycházení se chce připojit k těm, kteří se rozhodli darovat krev.

Úřady podle AFP dostaly varování

K útokům se zatím nikdo nepřihlásil. Premiér Srí Lanky Ranil Wickremesinghe řekl, že v souvislosti s útoky bylo zatčeno osm lidí, všichni jsou Srílančané. Podle agentury AFP ale dostaly místní úřady před deseti dny varování od šéfa místní policie, že se chystají sebevražedné útoky na „prominentní kostely“. Připravovat je měla radikální muslimská skupina, která loni poničila na Srí Lance buddhistické sochy, uvedla AFP.

Wickremesinghe uvedl, že on tyto informace předem k dipozici neměl. Dodal, že předmětem vyšetřování bude i to, proč bezpečnostní složky nepřijaly preventivní opatření.

Reportér ČT Jakub Szántó upozornil, že už v lednu zatkla srílanská policie „extremistického imáma a buňku navrátilců ze syrské války“. Podobně jako další odborníci se nepřiklání k tomu, že by za útoky mohli stát separatističtí Tamilové, kteří spolu s dalšími povstalci útočili na buddhistické chrámy nebo hotely navštěvované turisty během občanské války. Ta skončila v roce 2009 po 26 letech a zemřelo během ní na 100 tisíc lidí.