Peking se pochlubil novými vojenskými loděmi, rád by zvrátil poměr sil v regionu

Události: Čína ukázala nová vojenská plavidla (zdroj: ČT24)

Čína ukázala nová vojenská plavidla. Do přehlídky k sedmdesátému výročí jejího námořnictva se zapojilo třináct dalších zemí. Prezident Si Ťin-pching při té příležitosti vyzval ostatní státy ke spolupráci a ukončení sporů.

I když přehlídku čínského námořnictva zahalila mlha a déšť, Peking to od plánované ukázky síly neodradilo. Tamní  prezident Si Ťin-pching při té příležitosti zdůrazňoval, že chce na moři spolupracovat a nikoli soupeřit. 

Také proto se události zúčastnila loďstva 13 dalších zemí včetně Japonska. Váhu slovům čínského prezidenta měla dodat i gesta – na čínských oslavách se například představil indický orchestr, který zahrál americký hit.  

Čína chce změnit současný regionální pořádek

Rozpočet čínské armády ale každý rok roste, a právě námořnictvo patří k největším příjemcům. Důkaz přitom Peking přinesl nedávno – ukázkou první letadlové lodě čínské výroby. Na úterní přehlídce ale tato loď chyběla, zastoupily ji novinky v arzenálu jako jsou lodě s naváděnými střelami nebo jaderné ponorky.

Svou námořní sílu zatím Čína využívá v tiché válce o Jihočínské moře, jehož dno má bohaté zdroje a hladina zase nese třetinu námořního obchodu.

Číně se nelíbí aktuální mocenské uspořádání v regionu. „Ve východní Asii platí aktuálně regionální pořádek pod vedením Spojených států a jejich spojenců. To chce Čína změnit,“ poznamenal politolog a sinolog Hanns Maull. A například Japonsko a Jižní Korea si stěžují na narušování svého vzdušného prostoru ze strany Číny.

Čína vs. USA
Zdroj: ČT24

Čínskou armádu nicméně čeká ještě dlouhá cesta, než bude schopná konkurovat té americké ve světovém měřítku. Poslední krátkou válku vedl Peking s Vietnamem v roce 1979 a není jasné, jak by si počínal na moderních bojištích. Čína má sice víc lodí než Spojené státy, v počtu těch bojeschopných ale zaostává. Neporovnatelná je i letecká síla. Tento náskok chce však Peking do roku 2035 stáhnout.