Barmský nejvyšší soud zamítl odvolání dvojice novinářů Reuters

Barmský nejvyšší soud v úterý zamítl poslední možné odvolání dvojice novinářů agentury Reuters, kteří psali o tématu pronásledovaného muslimského menšinového etnika Rohingů. Soud jim potvrdil sedmiletý trest vězení za držení tajných dokumentů, informovaly tiskové agentury.

Devětadvacetiletý Ťjo Sou U a třiatřicetiletý Wa Lone strávili od svého zadržení v prosinci 2017 již přes 16 měsíců ve vazbě. Zatčeni byli na předměstí Rangúnu poté, co se sešli se dvěma policisty, kteří působili v barmském Arakanském státě, kde jsou bezpečnostní složky obviňovány z porušování lidských práv při tažení proti muslimské menšině Rohingů.

Jejich obhájci se po neúspěšném odvolání k soudu nižší instance obrátili na nejvyšší soud s tím, že údajně neoprávněně držené dokumenty podstrčila novinářům policie. Soud s tímto argumentem nesouhlasil a odvolání bez podrobnějšího zdůvodnění zamítl.

Novináři před svým zatčením zdokumentovali případ masakru v rohingské vesnici Indin. Sedm barmských vojáků bylo následně odsouzeno k šesti až deseti rokům vězení. Jde o jediný případ, kdy barmská armáda přiznala, že vojáci Rohingy zavraždili.

Jejich odsouzení kritizovaly Spojené státy, Evropská unie i řada dalších zemí a organizace pro lidská práva, které vyzvaly k okamžitému a bezpodmínečnému propuštění obou žurnalistů. 

Myanmarští novináři se jen před pár dny zařadili i mezi redaktory oceněné za svou práci Pulitzerovou cenou, každoročně udělovaným prestižním americkým žurnalistickým a uměleckým oceněním.