Ukrajina volí prezidenta. Čokoládového krále Porošenka zřejmě porazí komik Zelenskyj

Na Ukrajině v neděli odstartovalo druhé kolo prezidentských voleb. O post hlavy státu se utká současný prezident Petro Porošenko a populární bavič Volodomyr Zelenskyj. Právě Zelenskyj je podle posledních průzkumů hlavním favoritem voleb. Nad Porošenkem by podle odhadů kyjevského mezinárodního institutu sociologie mohl zvítězit až o 47 procentních bodů.

Zelenskyj vyšel jako vítěz už z prvního kola voleb, které se uskutečnilo 31. března. Získal v něm zhruba 30 procent všech odevzdaných hlasů, což je téměř dvakrát více, než kolik obdržel Porošenko. Ten skončil s 16 procenty.

Pro Zelenského hlasovala i většina ukrajinské diaspory, která žije v Česku a na Slovensku. Porošenko naopak vyhrál například ve Švýcarsku, Norsku či Nizozemsku. Do druhého kola se pak nedostala stálice ukrajinské politiky Julija Tymošenková, která se prezidentského klání účastnila již potřetí a skončila na třetím místě.

Kandidáti se chtějí přiblížit Západu

Finalisté se v uplynulých týdnech snažili získat kromě přízně Ukrajinců také náklonnost západních mocností. Francouzský prezident Emmanuel Macron přijal oba politiky, zatímco německá kancléřka Angela Merkelová se sešla pouze s Porošenkem. Německo a Francie jsou členy takzvané normandské skupiny, která se spolu s Ukrajinou a Ruskem snaží řešit konflikt na východní Ukrajině. Zelenskyj již dříve uvedl, že by do jednání rád zapojil i Spojené státy.

Oba kandidáti tak projevují jasné prozápadní směřování, což se ukázalo jako jedna z hlavních podmínek, již si klade zhruba pětina voličů. Dalších 36 procent tvrdí, že pro ně sice nejde o hlavní faktor, ale považují ho za důležitý.

Porošenko, který je jedním z nejbohatších Ukrajinců a díky byznysu s kakaovými boby se mu přezdívá čokoládový král, v kampani avizoval, že chce Ukrajinu zařadit na seznam zemí EU a NATO. Kritici mu však vyčítají špatnou životní úroveň Ukrajiny a pomalý boj s korupcí.

Porošenko: Zelenskyj je jen loutka

Přestože sázkaři přisuzují jasné vítězství Zelenskému, Porošenko komika nepovažuje za rovnocenného kandidáta. „Osud mi do druhého kola určil loutku (Ihora) Kolomojského. A já se nestydím říct: Kolomojskému nedáme žádnou šanci,“ prohlásil Porošenko s odkazem na majitele ukrajinského televizního kanálu 1+1. Právě na něm běžel Zelenského sitcom „Služebník lidu“, ve kterém hrál učitele, jenž se náhodou stane hlavou státu. Název populárního sitcomu přejala i strana, kterou Zelenskyj založil a za niž nyní kandiduje.

Ukrajinská média již dříve napsala, že za kandidaturou Zelenského stojí právě vlivný podnikatel Kolomojskyj, který si prostřednictvím tohoto komika vyřizuje své starší spory se současným prezidentem. Kolomojskyj se údajně před lety nepohodl s vládou a Porošenkem, a přišel tak o post dněpropetrovského gubernátora. Oligarcha Kolomojskyj ale jakoukoli finanční podporu Zelenského kampaně popřel. 

Oproti Porošenkovi tak Zelenskyj představuje pro národ novou veselou tvář, podle některých médií je ale jeho politická identita nečitelná. Britský deník The Independent o Zelenském například napsal, že při jeho vystoupeních je zcela nemožné rozpoznat, kde končí showman a kde začíná politik.

Zelenskyj ve své volební kampani slibuje zintenzivnění boje proti korupci či více přímé demokracie. Hodlá také usilovat o mír na Ukrajině, a stejně jako Porošenko se chce zasadit o přistoupení země k EU a NATO. Ukrajincům dále slíbil zrušení imunity u hlavy státu, zákonodárců či soudců.

Kandidáti měli podle zákona povinnost uspořádat před volbami debatu ve veřejnoprávní televizi. Dojednávání však trvalo několik dní. Debata se nakonec uskutečnila až na druhý pokus v pátek večer na kyjevském olympijském stadionu, pouze dva dny před otevřením volebních místností. První pokus minulou neděli nevyšel, Zelenskyj totiž podle očekávání na stadion nedorazil.

Události: Porošenko a Zelenskyj se před finálem voleb utkali v debatě na stadionu (zdroj: ČT24)

Zelenskyj se kampaně příliš neúčastnil

Výsledky neděních voleb však nejsou navzdory odhadům jisté. Zpravodaj ČT Miroslav Karas uvedl, že Zelenskyj má podporu hlavně u mladých lidí, u nichž bude volební účast nejspíš nižší. 

„Zelenskyj se neúčastnil příliš osobně kampaně, odmítal chodit do živých televizních debat. Dal přednost virtuální kampani a to může podle některých expertů vést k tomu, že mladí lidé, kteří nemají zkušenosti z voleb, mohou ovlivnit výsledek. Je pro ně jednodušší někde na sociální síti označit svou podporu, ale do volebních místností už nepřijdou,“ komentoval Karas.

Ve svůj lepší výsledek tak věří i sám Porošenko. Mluvčí jeho volebního štábu v reakci na průzkumy posledních dnů uvedl, že z odhadů radost nemá, ale podle údajů, které má k dispozici on, se náskok Zelenského snižuje.

Na přesné výsledky si tak bude muset Ukrajina ještě počkat. Neúspěšná kandidátka Tymošenková v minulých dnech označila hlasování za zmanipulované, přitom právě její a Porošenkovy volební týmy byly před prvním kolem nejčastěji nařčeny ze skupování hlasů.

Hlasovací právo má na Ukrajině 35 milionů lidí, účast bývá poměrně vysoká. V posledních prezidentských volbách, v nichž v roce 2014 vyhrál Porošenko hned v prvním kole, přišlo k urnám přes 60 procent lidí.

Odevzdat hlas však nebudou mít možnost Ukrajinci žijící na anektovaném Krymu, kde ruské úřady považují volby za záležitost cizího státu. Kvůli zvýšené hrozbě násilí pravděpodobně nebudou volit ani Ukrajinci v donbaských regionech kontrolovaných povstalci. O kolik voličů přesně jde, není známo.