Slovensko potvrdilo proevropský směr, míní Petříček. Výhra Čaputové je podle politiků dobrá zpráva pro Česko

Zvolením Zuzany Čaputové prezidentkou Slováci jednoznačně potvrdili proevropskou orientaci země a zájem na co nejlepších vztazích se svými sousedy. Na Twitteru to napsal ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Premiér Andrej Babiš (ANO) ocenil, že Čaputová vedla férovou kampaň a zůstala sama sebou. K vítězství gratulovali právničce i šéfové ODS, lidovců či TOP 09. Prezident Miloš Zeman uvedl, že se těší na setkání s vítězkou voleb v Česku.

„Gratuluju Zuzaně Čaputové k vítězství. Vedla férovou kampaň a zůstala sama sebou. Ať se jí daří spojovat všechny lidi v nám nejbližší zemi, na Slovensku,“ napsal Babiš na Twitteru. Ocenil zároveň, že její soupeř Maroš Šefčovič přijal prohru korektně. „Přeju mu úspěšné působení v Evropské komisi a těším se na další spolupráci,“ dodal český premiér, který je rodákem z Bratislavy.

Šéf diplomacie mimo jiné ocenil snahu o proevropské směřování Slovenska. „Srdečně gratuluji paní Zuzaně Čaputové ke zvolení do funkce prezidentky Slovenské republiky,“ napsal Petříček na Twitteru.

Zaorálek ocenil předvídatelnost Slovenska

O vzájemné vztahy nemá obavy ani předseda sněmovního zahraničního výboru Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Výsledek je stabilizující pro střední Evropu, protože Slovensko se chová předvídatelně,“ podotkl exministr zahraničí. 

Čaputové pogratuloval také předseda ODS Petr Fiala. „Přeji jí, aby dokázala naplnit velké naděje, které do ní voliči na Slovensku vložili,“ dodal. „Pevně doufám, že to zásadní změnu znamenat nebude. V4 může plnit důležitou roli pro to, abychom dokázali v Evropské unii hlasitěji říkat, jak si představujeme budoucí Evropu. Těch nástrojů a dalších spojenectví nemáme přehršel,“ řekl v pořadu Partie v televizi Prima místopředseda ODS Martin Kupka.
 

Zvolení Čaputové je výborná zpráva pro Slovensko, ale i pro celý region, protože ten volební zápas byl otevřený, férový a oba finalisté jasně deklarovali ochotu zasadit se o spolupráci v regionu a v celé Evropské unii. A to je v tuhle chvíli velmi důležité.
Pavel Fischer

Blahopřání na Twitteru připojil i nově zvolený předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Češi a Slováci si podle něj i nadále zůstanou blízcí. Bývalý místopředseda lidovců Marian Jurečka v gratulaci vyjádřil i velkou radost. „Pevně věřím, že svou noblesou a normálností posune nejen Slovensko. Hodně štěstí, paní prezidentko!,“ blahopřál Čaputové na Twitteru předseda STAN Petr Gazdík.

Speciál ČT24 ke zvolení právničky Čaputové prezidentkou Slovenska (zdroj: ČT24)

„Snad se taky dočkáme slušného prezidenta,“ rýpnul si šéf TOP 09

Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila je zvolení Čaputové dobrou zprávou pro Česko. „Věřím, že přátelské vztahy mezi našimi zeměmi budou pokračovat. Paní Čaputové k vítězství gratuluji a doufám, že se i my brzy dočkáme slušného prezidenta, který hledí vpřed a není zatížen minulostí,“ napsal Pospíšil na Twitteru.

„Gratuluji Zuzaně Čaputové k vítězství v prezidentských volbách na Slovensku. Paní prezidentka už potvrdila, že se na první zahraniční cestu vydá do České republiky, rád ji přivítám i u nás v Praze na magistrátu,“ sdělil primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti). Pozitivně hodnotí výsledek i komunisté. „Jasné, Čaputová není levice, ale v tom, že neuspělo štvaní klerikálů a populistů, je taky kus naděje pro budoucnost,“ míní poslanec Jiří Dolejš (KSČM).

Podle předsedy SPD Tomia Okamury Čaputová podporuje likvidaci tradiční rodiny, evropských křesťanských hodnot a suverénních národních států v Evropě. „Jako SPD si můžeme jen přát, a doufám, že tomu tak bude, aby se nenarušila kvůli postojům paní nastávající prezidentky úzká spolupráce v rámci V4, protože ta je známa svým kritickým pohledem k určitým nařízením nebo příkazům Bruselu. Týká se to i například migrace,“ poznamenal v pořadu partie Okamura.

Slovenskou prezidentkou bude Čaputová (zdroj: ČT24)

Čaputová vnímá Česko jako bratrský národ

Právnička a protikorupční aktivistka Čaputová bude první ženou v čele slovenského státu. Podle výsledku sčítání hlasů vyhrála sobotní druhé kolo prezidentských voleb na Slovensku nad svým soupeřem, místopředsedou Evropské komise Marošem Šefčovičem v poměru 58,40 ku 41,59 procenta hlasů. Konečné oficiální výsledky budou vyhlášeny v poledne.Čaputová dala najevo, že chce dodržet tradici a že její první zahraniční cesta coby nové hlavy státu povede do České republiky. „Českou republiku vnímám jako bratrský národ. Prezidenta (Miloše) Zemana respektuji jako legitimně zvoleného prezidenta,“ řekla Čaputová na novinářský dotaz. Zeman minulý týden přijal Šefčoviče a popřál mu úspěch v prezidentských volbách.

Nyní český prezident poblahopřál Čaputové k vítězství a uvedl, že se těší na setkání v Česku. Miloš Zeman věří, že česko-slovenské vztahy a spolupráce Visegrádské skupiny zůstanou nadstandardní, napsal na Twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Události ČT: Slovensko den po prezidentských volbách (zdroj: ČT24)