„Žádný občan země agresora". Kyjev odmítl ruské pozorovatele u prezidentských voleb

Ukrajina odmítla zařazení ruských pozorovatelů do mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která bude v neděli dohlížet na první kolo ukrajinských prezidentských voleb. Ukrajinská ústřední volební komise podle zprávy agentury Unian v prohlášení uvedla, že voleb se nesmí jako pozorovatel zúčastnit žádný „občan země agresora“. Rusko rozhodnutí označilo za nezákonné a diskriminační.

Rusko chtělo do mise OBSE vyslat čtyřiadvacet svých zástupců. „V nynějších podmínkách je Ruská federace nucena vzdát se vyslání svých pozorovatelů na Ukrajinu, aby je tam nevystavila hrozbě pronásledování,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničí.

Ukrajinský parlament už v únoru schválil zákon, který nepřipouští ruskou pozorovatelskou misi na žádných prezidentských, parlamentních ani komunálních volbách.

Prezident Petro Porošenko vydal pokyn pohraničníkům, aby nevpouštěli do země žádného ruského občana s pozorovatelským pověřením. Zklamání nad tímto krokem vyjádřila Ingibjörg Sólrún Gísladóttirová, šéfka Úřadu pro demokratické instituce a lidská práva OBSE.

Evropská organizace podle agentury Unian navzdory ukrajinskému rozhodnutí odevzdala kyjevským úřadům žádost o akreditaci se seznamem pozorovatelů, mezi nimiž byli i Rusové. Kyjev ale v reakci potvrdil své původní rozhodnutí.