Střelba v Utrechtu: Podezřelý přiznal vinu, tvrdí, že jednal sám

Sedmatřicetiletý muž tureckého původu stíhaný v souvislosti s pondělní střelbou v Utrechtu za několikanásobnou vraždu s teroristickým motivem se u soudu přiznal. Tvrdí, že jednal sám. Soud muži prodloužil vazbu o dva týdny. Večer se v Utrechtu uskuteční tichý pochod městem za oběti střelby.

Podle žalobců obviněný zastával „radikální ideologii“, ale není jasné, zda byl motiv pro spáchání činu výhradně teroristický. Podezřelý má být podroben psychiatrickému vyšetření. Soudce v pátek rozhodl, že bude smět komunikovat pouze se svým právníkem.

„Podezřelý ve věku 37 let se ráno před vyšetřujícím soudcem přiznal k trestným činům, které jsou mu přičítány,“ oznámila nizozemská prokuratura. Podezřelý podle ní prohlásil, že „jednal sám“.

Při pondělní střelbě v tramvaji přišli o život tři lidé a dalších sedm bylo zraněno. Podezřelým je 37letý Gökmen Tanis, který se narodil v Turecku. Tanis byl zadržen v pondělí sedm hodin po dopolední střelbě, kterou nepřežili 19letá žena a dva muži ve věku 28 a 49 let.

Muž, který byl v pátek předveden k neveřejnému slyšení před vyšetřujícího soudce, čelí mimo jiné obvinění z několikanásobné vraždy či zabití s teroristickým motivem.