Vyšetřovatelé střelby v Utrechtu se stále více kloní k terorismu. Vazba mezi útočníkem a oběťmi chybí

Nizozemští vyšetřovatelé se stále více přiklánějí k tomu, že pondělní střelba v Utrechtu měla teroristické pozadí. Ostatní verze ale dosud nevyloučili. Podle agentury AP to oznámila prokuratura, která uvedla, že dosud nebyly zjištěny žádné vazby mezi útočníkem a oběťmi, ač o tom média spekulovala. Po útoku, během něhož zemřeli tři lidé, policie zadržela tři muže včetně předpokládaného útočníka. V zemi byly k uctění památky obětí staženy vlajky na půl žerdi.

Možné radikální pozadí činu podle prokuratury ukazuje mimo jiné i vzkaz, který policie nalezla ve voze, ve kterém střelec uprchl. Za útočníka policie považuje sedmatřicetiletého Gökmena Tanise narozeného v Turecku.

„Neznáme jeho motiv. Je tu stále mnoho nejasností i příběhů, co se stalo. Držíme se faktů. Vyzývám všechny, aby zůstali klidní. Předpokládáme, že střelec s nikým nespolupracoval. Nevylučujeme ale ani, že je více pachatelů,“ uvedl dříve během dne ministr spravedlnosti Ferdinand Grapperhaus.  

Při zátahu, při kterém policie nalezla i zbraň použitou při útoku, zadržela ještě další dva muže ve věku 23 a 27 let. Oba jsou z Utrechtu a jejich podíl na činu znám není. Utrechtský starosta Jan van Zanen ráno oznámil, že ve vazbě zůstává jen útočník a že ostatní dva muži byli propuštěni, protože s útokem nemají nic společného. Policie van Zanenovo tvrzení následně dementovala a uvedla, že zmíněná dvojice je nadále vyslýchána.

Prokuratura rovněž upřesnila, že vedle tří mrtvých byli při útoku vážně zraněni tři lidé a další čtyři utrpěli lehčí zranění. Jako mrtví byli identifikováni 19letá žena z Vianenu a dva muži ve věku 28 a 49 let z Utrechtu.  

Hynek Melichar z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci ke střelbě v Utrechtu (zdroj: ČT24)

Zločin z vášně stále není vyloučený

Svědci uvedli, že terčem útoku byla žena a že následně střelec napadl i ty, kteří se jí snažili pomoci. To zavdalo spekulace, že útočník oběť znal a že incident mohl být zločinem z vášně. Policie ale žádné vazby na ženu a ani jiné oběti dosud nezjistila.

„Utrechtský vrchní žalobce ovšem uvedl, že rodinné vztahy mohou v případu hrát roli,“ upozornil zpravodaj ČT Lukáš Dolanský. To podle něj potvrdil i strýc Gökmena Tanise, který řekl, že vylučuje teroristický motiv a vzhledem ke stavu svého synovce šlo podle něj o zločin z vášně.

„Podíval jsem se ven a viděl jsem někoho na zemi vedle tramvaje – ženu. Nejdříve jsem myslel, že ji přejela tramvaj. Ale neměla taková zranění. Viděl jsem pak lidi, jak vycházejí z aut a snaží se jí pomoct. Zvedali ji ze země, vlekli ji pryč, ale z ničeho nic se objevil střelec,“ popsal svědek střelby Daan Molenaar.

O případ se začaly zajímat taky turecké zpravodajské služby. Turecká agentura Anadolu uvedla s odvoláním na příbuzné podezřelého muže, že střílel z „rodinných důvodů“. Terčem útoku byla podle nich příbuzná osoba.

Měl by pykat, říká otec hlavního podezřelého

Otec podezřelého Mehmet Tanis, který žije v Turecku, řekl místní tiskové agentuře, že se synem nemluvil jedenáct let a pokud se činu dopustil, „měl by si odpykat trest“.

Nizozemský ministr spravedlnosti Ferdinand Grapperhaus uvedl, že Tanis nebyl pro policii neznámou osobou. Portál Hart van Nederland poznamenal, že je stíhán kvůli znásilnění z roku 2017. Veřejnoprávní stanice NOS informovala i o odsouzení za pokus o vraždu, vloupání či řízení v opilosti. „Od roku 2012 má v trestním rejstříku devět záznamů,“ uvedl zpravodaj ČT Dolanský.

Nizozemské justiční orgány uvedly, že Gökmen Tanis byl od srpna do září 2017 ve vězení poté, co byl obviněn ze znásilnění. Za mříže se dostal znovu v lednu, protože nespolupracoval při vyšetřování tohoto případu, a na svobodu byl zase propuštěn 1. března, protože slíbil, že spolupracovat bude. Proces ho čeká v červenci. Nedávno byl také odsouzen za krádež v obchodě a loupež, k výkonu trestu ale nenastoupil, protože ještě nevypršela lhůta pro odvolání.

Krajně pravicový politik a odpůrce islámu Geert Wilders obvinil v parlamentu ministra spravedlnosti Grapperhause v souvislosti s problémy Tanise se zákonem. „Měl byste rezignovat, vypadnout odsud,“ vzkázal mu a dodal: „Jste za to politicky odpovědný.“

Na budovách vlády, místních úřadů a také nizozemských diplomatických misí v zahraničí jsou v úterý vlajky staženy na půl žerdi. Královská zástava byla na znamení smutku doplněna černou stuhou.

Památku obětí si připomínají i obyvatelé Utrechtu, kteří na místo střelby nosí květiny. Pietu připravilo i jedno z městských gymnázií, protože mezi oběťmi je otec dvou tamních studentů.