Izrael bombardoval Gazu v odvetě za rakety mířící na Tel Aviv. Později zjistil, že byly vypáleny omylem

Izrael v odvetě bombardoval pozice Hamasu v Pásmu Gazy (zdroj: ČT24)

Izrael v noci na pátek bombardoval sídla radikálního hnutí Hamas v Pásmu Gazy. Zranění utrpěli čtyři lidé. Šlo o reakci na dvě rakety vystřelené směrem na Tel Aviv. Izraelská armáda po prvním vyšetřování útoků došla k závěru, že rakety byly zřejmě vypáleny omylem při údržbě. Podle egyptských prostředníků platí od rána příměří.

Podle izraelské armády předcházelo útoku na Gazu vypálení dvou raket, z nichž jedna skončila v moři a druhá byla sestřelena. V Tel Avivu se podle deníku The Jerusalem Post kvůli blížícím se střelám poprvé od roku 2014 rozezněly varovné sirény, město však zasaženo nebylo.

„Venčil jsem psa, když jsem uslyšel sirénu. Nevím, jestli to bylo někde v sousedství. Každopádně jsem vešel do budovy a pak jsem slyšel explozi,“ uvedl obyvatel Tel Avivu Boris Shindler. „Pracuji v obchodě. Najednou jsem slyšel sirénu. Lidé tam nechali nákupy a odešli. Jsem na to zvyklý, žil jsem na jihu,“ říká další z obyvatel Shimon Katavi.

Premiér Benjamin Netanjahu svolal krizové zasedání bezpečnostních činitelů a krátce nato vzlétly izraelské vojenské letouny a zasáhly stovku „teroristických cílů“ ve střední a jižní Gaze. Podle izraelských médií se cílem stalo několik předem evakuovaných budov a námořní základny Hamasu.

Radikální hnutí vinu odmítají

Hnutí Hamas tvrdí, že útok na Tel Aviv nebyl jeho dílem. The Jerusalem Post napsal, že za vypálením raket je zřejmě hnutí Islámský džihád, to však odpovědnost rovněž odmítlo.

Výbor, který svolává pravidelně k hranici Pásma Gazy a Izraele každý pátek protiizraelské protesty, dnešní akci zrušil, aby se předešlo dalšímu stupňování násilí a případným obětem na palestinské straně. Manifestace ale mají pokračovat v příštích týdnech.  

Panují obavy, že by akce obou stran mohly vést k novému kolu násilností. „V těchto chvílích jsou otevřeny všechny úkryty v oblasti Tel Avivu, máme jich tu přibližně 240,“ sdělil šéf bezpečnostního odboru Tel Avivu David Aharony.

Napětí před volbami

Politickou situací v Izraeli hýbe kampaň před parlamentními volbami plánovanými na začátek dubna. „Je na čase porazit Hamas, je čas jednat a jednostranně demilitarizovat Hamas s cílem bránit izraelské občany,“ prohlásil ministr pro bezpečnost NaftaliI Bennett.

Někdejší náčelník generálního štábu armády Benny Gantz, který nyní kandiduje do dubnových voleb, řekl, že odpověď musí být „zásadní a tvrdá“. „Je to další incident podobný těm, které jsme zažívali v nedávných měsících. Proti tomuto ohrožení izraelské bezpečnosti a suverenity musíme zasáhnout rozhodně,“ řekl.