KLDR chce vyzkoušet novou raketu, hodnotí experti satelitní snímky ze základny Sanumtong

Severní Korea zřejmě připravuje test mezikontinentální balistické střely nebo start kosmické rakety ze základny Sanumtong, kde se raketová technika dřív vyráběla. S odkazem na experty to oznámila americká rozhlasová stanice NPR. O aktivitě na základně svědčí analýzy satelitních snímků pořízených společností DigitalGlobe ke konci února. Na fotografiích jsou patrné zaparkované automobily, přistavené železniční vagony a dva jeřáby.

„Sečteno a podtrženo, Severní Korea dává dohromady novou raketu,“ komentoval snímky expert kalifornského Ústavu pro mezinárodní studia Jeffrey Lewis. Podle něj zatím není možné určit, jestli se připravuje test vojenské rakety, nebo zda jde o civilní kosmický projekt. Jasný není ani termín startu.

Raketa už mohla opustit základnu

Dodatečné snímky základny pořízené v pátek společností Planet ukazují, že činnost vozidel ustala a jeden z jeřábů zmizel. To by podle odborníků mohlo znamenat, že pracovníci pozastavili práce a možná vyčkávají na dodání dalších částí. Druhou možností je, že raketa již opustila základnu. Jedním z možných cílů, kam mohla být přesunuta, je podle expertů střelnice v Sohe.

Na základně Sanumtong podle amerických zpravodajských služeb Severokorejci v minulosti vyrobili svou první mezikontinentální balistickou raketu Hwasong-15, která by byla schopna zasáhnout Spojené státy. Informaci o možné výrobě nových raket přinesl už loni v létě list The Washington Post.

Satelitní snímek základny Sanumtong z 22. února 2019
Zdroj: DigitalGlobe/a Maxar company/AP/ČTK

Zpráva o aktivitě na Sanumtongu nedaleko Pchjongjangu přichází jen několik dnů po informaci, že Severní Korea obnovila část základny Sohe, kterou v minulosti využívala k raketovým testům a kterou loni v létě začala likvidovat. I tuto informaci přinesly analýzy satelitních fotografií. Snímky naznačují, že obnova základny začala ve druhé polovině února.

Fotografie základny Sohe byly pořízeny dva dny po druhém summitu amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, který se koncem února konal v Hanoji. Schůzka nepřinesla žádné konkrétní výsledky, nicméně další kontakty podle vyjádření obou stran vyloučeny nejsou.

Rána pro budování vzájemné důvěry

Kim dříve likvidaci odpaliště v Sohe označil za konkrétní krok k odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. Pozorovatelé opatření vnímali jako snahu o budování důvěry mezi KLDR a USA. Demontážní práce však byly na konci léta pozastaveny, když vyjednávání mezi Washingtonem a Pchjongjangem ustalo.

Základnu Sohe, zřízenou v roce 2008, komunistická diktatura nikdy nevyužila ke zkouškám mezikontinentálních balistických raket. Severní Korea tam ale testovala raketové motory.

V prosinci 2012 navíc KLDR vypustila ze základny Sohe raketu Unha-3, která vynesla na oběžnou dráhu první severokorejskou pozorovací družici. Další raketu se satelitem vypustila KLDR ze Sohe v únoru 2016. V obou případech za to čelila ostré mezinárodní kritice.