„Náročné, ale užil jsem si to,“ hodnotí Babiš cestu za Trumpem. Do Česka pozval kongresmany

Sestřih Babišova brífinku po ukončení návštěvy Spojených států (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) zakončil oficiální návštěvu Spojených států. Jednání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem označil za jednu z nejvýznamnějších událostí ve své politické kariéře. Do České republiky pozval členy skupiny přátel ČR v americkém Kongresu. Tito zákonodárci podle něj mohou být spojenci pro Česko v případě, že se bude snažit prosazovat v USA své zájmy.

Celkem se český premiér zúčastnil 23 schůzek. Vyvrcholením bylo čtvrteční jednání s prezidentem Donaldem Trumpem.

„Spojené státy byly u vzniku našeho samostatného státu a jsme letití spojenci a myslím si, že je to dobře, že to tak proběhlo. Pro mě to byla snad nejvýznamnější událost v mém politickém životě,“ prohlásil Babiš. „Myslím si, že jsem si to celkem užil,“ dodal s tím, že cesta byla zároveň náročná.

Poslední den navštívil premiér Sněmovnu reprezentantů, pak poobědval se skupinou dvanácti kongresmanů z řad republikánů i demokratů, kteří jsou členy skupiny přátel Česka v americkém Kongresu a kteří od něj dostali pozvání do Prahy.

Přicestovat by podle Babiše mohli po květnových evropských volbách. „Jsou to zástupci států, kde žije česká komunita. Samozřejmě jsou to lidi, kteří nás znají, kteří vědí, jaké jsou zájmy České republiky ve Spojených státech,“ podotkl premiér.

Jako jeden z prvních evropských politiků měl Babiš možnost sejít se s úřadujícím ministrem obrany Spojených států Patrickem Shanahanem. Po návštěvě památníku 11. září u Pentagonu s ním hovořil o situaci v Afghánistánu nebo o tendru českého ministerstva obrany na nákup vrtulníků.

„V rámci těch dodavatelů jsou tam samozřejmě dva američtí výrobci vrtulníků, které my považujeme – i za ministerstvo obrany – za favority, a čekáme na tu nabídku. Ale důležitá pro nás určitě bude nějaká dobrá cena,“ konstatoval premiér.

Setkání se zástupci židovské obce

Babiš jednal také se zástupci významných amerických židovských organizací. Podle něj se debata vedla mimo jiné o českém členství v Radě OSN pro lidská práva.

Česko letos potřetí zahájilo tříletý mandát v radě a česká diplomacie za jeden z cílů současného členství označila snahu, aby se rada vyváženě věnovala zemím, kde je přístup k lidským právům problémový, a nezaměřovala se nadproporčně na problémy v Izraeli.

Babiš také v USA navštívil Apple Store. „Jak jsem slíbil fanouškům Applu, tak si myslím, že Česká republika by měla mít Apple Store u nás, protože v Evropě jich je vícero, ale ve střední a východní Evropě nejsou. V Davosu jsem potkal Tima Cooka, tam to vzniklo, byl to nápad kolegy Havlíčka. Poslal jsem (Cookovi) dopis, kde jsem mu nabídl dvě místa v nájmu. Myslím, že by to bylo fajn, kdybychom měli v Praze jako první ve střední a východní Evropě Apple Store. To byla tečka návštěvy,“ uvedl premiér.