Solná poušť v Indii je lákadlem pro turisty a tvrdou dřinou pro místní dělníky

Horizont ČT24: Solná poušť v Indii láká turisty, ale zmáhá dělníky (zdroj: ČT24)

Rovina, kam jen oko dohlédne. Indická solná poušť Kutch, která se rozléhá na ploše 7500 kilometrů čtverečních, přitahuje turisty z celého světa. Nehostinná krajina má ale i své stinné stránky, hlavně pro místní obyvatele. Ti se často živí těžbou soli v extrémních podmínkách, které se podepisují na jejich zdraví.

Indie je třetí největší producent soli na světě. I díky poušti Kutch, která vznikla na místě, kam před dvěma tisíci lety sahala část Arabského moře.

Dělníci na ní pracují od rána do večera. Před sklízením se například sůl musí několik týdnů ručně uhrabovat. „Hrábě musím používat každý den, aby sůl byla kvalitní, aby byla hustší,“ říká dělník Nirmal Laxman.

Dělníci na solných polích pracují bez jakékoli ochrany. Teploty tam přitom můžou dosahovat až 40 stupňů Celsia a před sluncem se není kam schovat. „Bolí mě z té práce břicho, záda i nohy. Slunce mi spaluje kůži a jak se odráží od té intenzivní bílé barvy, nutí mě do pláče. Večer mám úplně zrudlé oči,“ říká Manisha Laxmanová.

Průměrně si za práci na solných polích vydělají dolar za den. „Otec taky pracoval na tomto poli, stejně jako já. Pořád ta samá práce. Nechci, aby ji dělala i moje dcera. Chci ji tohoto osudu zbavit,“ říká Laxmanová.

Lidí, kteří se takto živí, je ale čím dál méně. Z pouště se stává hlavně turistická atrakce, což místním přináší nové možnosti výdělku.