Na venezuelských hranicích umírali lidé, Guaidó bude v Bogotě jednat s Američany

Události: Na hranicích Venezuely s Kolumbií a Brazílií zavládlo napětí (zdroj: ČT24)

Nejméně dva lidé zemřeli a zhruba tři stovky byly zraněny při sobotních zásazích venezuelské armády proti stoupencům opozice usilujícím o otevření hranic pro průjezd humanitární pomoci.

Údaje agentur o počtu mrtvých na brazilsko-venezuelské hranici se rozcházejí. Podle AFP při střetu domorodých aktivistů s bezpečnostními silami zemřely nejméně dvě osoby – včetně čtrnáctiletého chlapce. Španělský list El País s odvoláním na opoziční představitele a svědky uvedl, že mrtvých je až pět.

Armáda věrná prezidentu Nicolásovi Madurovi se tak snažila odvrátit příjezd konvoje zahraniční pomoci z Brazílie.

Opoziční lídr Juan Guaidó, který se spolu se stovkami demonstrantů neúspěšně pokoušel přimět armádu ke vpuštění kamionů, oznámil, že se na venezuelské území jeden z vozů dostal. Podle zpravodaje španělského deníku však spolu s dalším kamionem dojel pouze na neutrální území na hranicích, kde jej zastavili vojáci a dále nevpustili. 

Hněv kvůli Kolumbii

Armádní blokáda humanitární pomoci proběhla i na hranici s Kolumbií, zde také s pomocí slzného plynu a gumových střel. Poté, co se opozičním příznivcům nepodařilo prolomit linie vojáků, se nákladní vozy naložené americkými potravinami a léky pro Venezuelu otočily.

Maduro, kterého rozčílila podpora Guaidóa kolumbijskou vládou, pak oznámil, že přerušuje diplomatické styky s Kolumbií a diplomaté mají čtyřiadvacet hodin na opuštění země. To vše se děje za situace, kdy prezidenta opouští i někteří reprezentanti silového aparátu, a míří právě do Kolumbie. Podle Bogoty totiž do země jen během soboty přešla asi šedesátka členů venezuelských bezpečnostních sil.

Do Venezuely mířila také loď s humanitární pomocí z Portorika. Portorický guvernér Ricardo Rossello však nařídil lodi se vrátit poté, co venezuelská válečná loď hrozila, že zahájí na plavidlo palbu. 

Střety ve Venezuele (zdroj: ČT24)

Setkání v Bogotě

Kvůli blokádě kamionů Guaidó požádal USA a další země, aby nechaly ve hře „všechny možnosti“ pro odstavení Madura od moci. „Dnešní (sobotní) události mě přiměly k rozhodnutí: formálně navrhnout mezinárodnímu společenství, že musíme mít na stole všechny možnosti k zajištění svobody v naší zemi,“ napsal Guaidó.

V pondělí se Guaidó v kolumbijské metropoli poprvé setká s americkým viceprezidentem Mikem Pencem, který míří do Bogoty na setkání regionálních lídrů uznávajících opozičního lídra za legitimního vůdce Venezuely.

Avizovaná schůzka má být signálem podpory opozičnímu vůdci po víkendovém násilí. Ztráty životů v hraničních oblastech by navíc (podle agentury Reuters) mohly přimět Washington zavést nové sankce vůči Madurově vládě.

O případných přímých zásazích proti Madurovi, který má podporu Ruska či Číny, dosud zahraniční země veřejně nehovořily, ačkoli bezpečnostní poradce Donalda Trumpa John Bolton nechtěl tuto možnost vyloučit. 

Venezuela se už několik let potýká s hlubokou ekonomickou krizí, za kterou je podle analytiků z velké části zodpovědná Madurova vláda a její socialistická hospodářská politika. V zemi chybějí i základní potraviny a léky. Maduro však nedostatek základního zboží a léků popírá a tvrdí, že pomoc má podkopat jeho vládu.