Podle soudkyně Manafort úmyslně lhal vyšetřovatelům. Zapomněl detaily, tvrdí obhájci

Bývalý šéf Trumpova volebního štábu Paul Manafort úmyslně lhal vyšetřovatelům a federální porotě v případě údajného vměšování Ruska do amerických voleb. Oznámila to federální soudkyně Amy Bermanová Jacksonová. Podle ní o tom existují dostatečné důkazy. Manafortovi obhájci tvrdí, že jejich klient nezamýšlel vyšetřovatele záměrně oklamat, spíše některé detaily pozapomněl. Verdikt padne 13. března, píše AP.

Paul Manafort podle soudkyně porušil dohodu o spolupráci tím, že lhal ve třech z pěti předložených bodů. Ze lhaní vyšetřovatelům ho již dříve obvinil zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller, který objasňuje vliv Ruska na americké prezidentské volby v roce 2016.

Kauza se týká styků s jeho někdejším rusko-ukrajinským spolupracovníkem Konstantinem Kilimnikem, který má údajně vazby na ruskou rozvědku.

Prokurátoři Manaforta obvinili, že lhal o svých rozpravách s Kilimnikem o případném ukrajinském mírovém plánu. Mimo jiné jde o schůzku z počátku srpna 2016, kdy Manafort byl v Trumpově kampani stále ve vysokém postavení. Zúčastnil se jí tak Manafortův náměstek Rick Gates. Podle obvinění prokuratury Manafort rovněž nemluvil pravdu o sdílení volebních údajů s Kilimnikem.

Manafortovi obhájci tvrdí, že jejich klient nezamýšlel vyšetřovatele záměrně oklamat, spíše některé detaily pozapomněl. Nebylo podle nich také prokázáno, že dotčené téma je pro vyšetřování důležité. Manaforta se v minulosti zastal i prezident.

Bývalý šéf Trumpova volebního štábu zůstává ve vazbě, kde čeká na trest. Nové rozhodnutí soudkyně snižuje jeho šance, že získá sníženou sazbu.

V rámci dohody se Manafort přiznal k trestným činům spiknutí proti USA a spiknutí za účelem maření spravedlnosti. Výměnou za to se měly soudy přestat zabývat několika body obžaloby ve dvou Manafortových případech, u kterých se porota nedokázala shodnout na jeho vině. To se týká například praní špinavých peněz a daňového podvodu.

Soud ve Virginii ho loni v srpnu uznal vinným v osmi bodech obžaloby, v dalších deseti se porota na verdiktu neshodla. Obvinění se týkala Manafortových finančních aktivit z doby, kdy pracoval ve prospěch někdejšího proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče.

Druhému procesu, který byl plánován na loňské září do Washingtonu a ve kterém se měl zodpovídat ze zamlčení svých lobbistických aktivit ve prospěch Janukovyče, se Manafort vyhnul uzavřením dohody s Muellerem. Žádný z Manafortových případů s prezidentskou kampaní nesouvisel, Mueller ale zločiny odhalil v rámci vyšetřování ruské kauzy.

Ruská kauza zasáhla řadu Trumpových blízkých spolupracovníků

Tým zvláštního vyšetřovatele Muellera obviňuje většinou jen ze lhaní vyšetřovatelům nebo Kongresu – právníka Michaela Cohena ze lží o Trumpově moskevském realitním projektu, Manafortova náměstka Ricka Gatese ze lží o Manafortových kontaktech, bývalého bezpečnostního poradce Michaela Flynna ze zatajování styků s ruskou ambasádou a někdejšího poradce George Papadopoulose ze lhaní o poště ukradené demokratům.

Z maření vyšetřování, lhaní Kongresu a ovlivňování svědků byl obviněn bývalý Trumpův důvěrník Roger Stone.