Macron proti asijské konkurenci. Ve Francii a Německu vybuduje závody na výrobu elektrobaterií

Francie hodlá během příštích pěti let investovat 700 milionů eur (asi 18 miliard korun) do projektů na podporu výroby baterií pro elektromobily v Evropě, aby snížila závislost evropských automobilek na nyní dominantní asijské konkurenci. Oznámil to prezident Emmanuel Macron.

V projevu na půdě Mezinárodní organizace výrobců automobilů (OICA) představil svou strategii pomoci francouzskému automobilovému průmyslu, aby dokázal obstát na poli elektromobility v konkurenci s asijskými a americkými společnostmi. Francie tak následuje Německo, které v listopadu na tyto účely vyčlenilo jednu miliardu eur.

Macron uvedl, že v rámci francouzsko-německé iniciativy budou vybudovány dva závody na výrobu baterií, v každé zemi jeden. Jeho plány zahrnují také podporu výstavby sítě nabíjecích stanic pro elektromobily, podporu prodejů elektromobilů i nákupů těchto vozů ze strany vlády.

I když některé automobilky baterie montují, větší výroba Evropě chybí. V současné době v této sféře ve světě dominuje hrstka firem včetně čínské CATL a korejských LG Chem a Samsung, uvedla agentura Reuters.