Španělský parlament odmítl vládní návrh rozpočtu, v zemi hrozí předčasné volby

Spolupracovnice ČT Zlochová: Pro pravici šlo o šanci, jak se zbavit premiéra Sáncheze (zdroj: ČT24)

Španělští poslanci nepodpořili vládní návrh rozpočtu na letošní rok. Podle tamních médií je tak téměř jisté, že dojde k vypsání předčasných voleb, možná už v dubnu. Kabinet socialistického premiéra Pedra Sáncheze dosud podporovali příznivci samostatného Katalánska, vzájemné vztahy ale negativně ovlivnily ukončená jednání o širší katalánské autonomii. Sánchezova vláda vznikla loni v létě, i předchozí volby proběhly předčasně.

Sánchezovi socialisté se do poslední chvíle snažili přesvědčit poslance katalánských separatistických stran, aby vládní návrh podpořili. Ti to ale odmítli poté, co minulý týden kabinet přerušil jednání s katalánskou separatistickou vládou o širší autonomii.

Katalánská vláda trvá na právu na sebeurčení a snaží se o nezávislost regionu. Napětí vzrostlo také kvůli začínajícímu soudu s katalánskými politiky obviněnými ze vzpoury.

Pravice neodpustila socialistovi Sánchezovi, že dokázal, aby se před osmi měsíci vyjádřila nedůvěra jejich exlídrovi, konzervativci Marianu Rajoyovi. Od začátku roku bylo jasné, že ať už bude navržen jakýkoliv rozpočet, k jeho schválení bude třeba i hlasů katalánských separatistických stran. Pravice tvrdila, že ho tyto strany budou vydírat a budou chtít ústupky. Vyhrotilo se to do té míry, že vládu obviňovala, že ohrožuje jednotu Španělska.
Lubica Zlochová
spolupracovnice ČT

„Podle některých analýz vypadal rozpočet mimořádně příznivě vůči studentům, důchodcům, sociálně slabým, mělo se dát víc peněz na výzkum, na školství, na zdravotnictví, s čímž opozice nesouhlasila,“ informovala spolupracovnice ČT Lubica Zlochová.

Poslanci hlasovali v souvislosti s rozpočtem pro několik dodatků, které navrhla opozice a několik nacionalistických stran, píše deník El País. Sánchezova socialistická strana má v parlamentu pouze 84 z 350 křesel a počítat mohla jen s 67 poslanci levicové koalice Unidos Podemos.

Datum nových voleb zřejmě ve středu známo nebude, Sánchez se chce ještě setkat se členy své vlády, uvedl deník La Vanguardia. List s odkazem na vládní zdroje uvedl, že volby by mohly být 28. dubna, tedy zhruba měsíc před regionálními volbami a volbami do Evropského parlamentu, které budou ve Španělsku 26. května.

Podle španělské ústavy navrhuje rozpuštění parlamentu premiér po předchozím projednání věci s vládou. Král poté podepíše příslušný dekret, v němž bude i datum nových voleb.

Hlasování o rozpočtu se uskutečnilo jen několik dní po velké demonstraci, která se konala o víkendu v Madridu. Svolali ji lídři Lidové strany (PP) a strany Ciudadanos na protest proti vládě a jejím snahám o dialog s katalánskými separatisty. Manifestace, jíž se účastnilo několik desítek tisíc lidí, se konala pod heslem „Za jednotné Španělsko a nové volby“.

Pravicovou vládu v létě potopila korupční kauza

Pravicová opozice se snaží o předčasné volby už od loňského léta, kdy se novým předsedou Lidové strany stal Pablo Casado. Ten vystřídal v čele strany expremiéra Mariana Rajoye, jehož vládě vyslovil v červnu parlament nedůvěru kvůli dřívější korupční kauze lidovců.

Vyslovením nedůvěry vládě se stal premiérem Sánchez, jehož socialisté hlasování o nedůvěře iniciovali. Rajoyova vláda přitom padla právě i díky katalánským separatistům, jimž Sánchez slíbil dialog o větší autonomii.

Předčasné byly také předchozí parlamentní volby ve Španělsku. Konaly se v červnu 2016 kvůli tomu, že po volbách z prosince 2015 vznikla patová situace – žádná ze dvou tradičních politických stran (lidovci a socialisté) nezískala absolutní většinu, jako tomu bylo v minulosti.

Jednou z možností je i rozpočtové provizorium

Podle lednového průzkumu veřejného mínění, který provedl státní institut CIS, by volby nyní vyhráli socialisté s asi 30 procenty hlasů, druhá by skončila strana Ciudadanos (17,7 procenta), třetí koalice Unidos Podemos (15,4 procenta) a čtvrtí by se umístili lidovci (necelých 15 procent).

Kromě předčasných voleb je variantou i rozpočtové provizorium. Vláda by tak zůstala u moci až do vypršení mandátu – tedy do roku 2020. Podle španělské ústavy se automaticky prodlužuje platnost předchozího rozpočtu, pokud není do 1. ledna schválen rozpočet nový.