V Madridu začal „proces století“. Katalánským politikům hrozí za vzpouru až 25 let vězení

Začal soud s katalánskými politiky obviněnými ze vzpoury (zdroj: ČT24)

V Madridu začal proces s dvanácti bývalými členy vedení Katalánska. Jsou obžalováni kvůli schválení zákonů regionálním parlamentem, které měly odporovat španělské ústavě, i za uspořádání referenda o nezávislosti Katalánska 1. října 2017. Před soudem stojí i kvůli rezoluci o vyhlášení nezávislosti, kterou téhož roku koncem října přijal katalánský parlament. Proces doprovázejí přisná bezpečností opatření, před soudní budovou se shromáždili příznivci i odpůrci katalánské nezávislosti. V Katalánsku se konaly demonstrace separatistů.

Soud začal jednat v 10:00 našeho času a neočekává se, že před ním v úterý obžalovaní promluví; zahájení procesu je vyhrazeno procedurálním záležitostem. Na místo před devátou hodinou dorazil katalánský premiér Quim Torra, který už dříve vyzval k osvobození obžalovaných. Na bezpečnost v okolí soudní budovy v centru Madridu dohlíží na 200 policistů.

Vstupu do budovy se domáhá stovka studentů práv a příznivců krajně pravicové strany Vox. Do soudní síně se vejde jen asi sto lidí, z toho 24 míst je rezervováno pro rodiny obžalovaných. Novinářů se do sálu dostane 20 a budou se po dni střídat. Asi padesát míst je vyhrazeno veřejnosti, dovnitř se dostanou ti, kteří se každý den co nejdříve postaví do fronty. 

Spolupracovnice ČRo: U obvinění ze vzpoury bude klíčové, zda došlo k násilí (zdroj: ČT24)

Dva policejní vozy převážející sedm obžalovaných mužů vyrazily z věznice Soto del Real, která se nachází 40 kilometrů severně od hlavního města, za úsvitu. Před soudní budovou je vítali jejich příznivci, ale i odpůrci katalánské nezávislosti. Ti na ně křičeli „pučisté“ nebo „Ať žije Španělsko!“.

Dvojici žen – Carme Forcadellovou a Dolors Bassaovou – převezli z ženské věznice Alcalá-Meco na východ od Madridu, napsal list El Mundo. Další tři obvinění jsou souzeni na svobodě.

„Nastal čas pravdy“

Po návratu do věznice budou mít obžalovaní přístup k počítači bez připojení k internetu, aby mohli prostudovat dokumenty spojené s procesem, napsal deník El Mundo.

Bývalý šéf separatistické organizace Jordi Sánchez, jemuž hrozí za vzpouru 17 let, označil na
Twitteru proces za politický. „Nastal čas pravdy. Jsme připraveni a přišli jsme sem s hlavou vztyčenou a pevní a odhodlaní,“ komentovala začátek procesu bývalá šéfka katalánského parlamentu Forcadellová, jíž hrozí také 17 let vězení.

Proces se netýká Puigdemonta

Původně mělo před nejvyšším soudem v Madridu stanout 18 obžalovaných. Na sklonku minulého roku ale nejvyšší soud kauzu rozdělil na dvě části a šest katalánských politiků, kteří jsou obžalováni jen z ignorování zákonů, bude souzeno katalánským nejvyšším soudem v Barceloně.

Devět z obžalovaných je už řadu měsíců ve vazbě, tři jsou souzeni na svobodě. Devíti hrozí za vzpouru 16 až 25 let vězení, některým pak pokuta za zpronevěru. Proces se netýká katalánského expremiéra Carlese Puigdemonta, který od svého útěku v říjnu 2017 žije v Belgii a má být souzen v odděleném procesu.

Kritici: Jde o politický proces a hrozí porušení lidských práv

Zastánci souzených označují katalánské politiky za politické vězně a stejně tak mají za politický i vlastní proces. „Svět se dívá na Madrid. Nechtějí vést proces, ale odsoudit na základě politických důvodů,“ prohlásil jeden z právních zástupců Olivier Peter. 

„Svoboda projevu a shromažďování, právo na protest a manifestace jsou jen některá z práv, která byla v této kauze porušena,“ uvedl obhájce Andreu Van den Eynde. Vláda toto nařčení odmítá. Tvrdí, že obžalovaní porušili zákon a soudci postupují v mezích právního řádu.

Katalánští separatisté vyzvali Katalánce, aby na protest v poledne přerušili práci a večer přišli na demonstraci v Barceloně. Další velký protest se má konat v sobotu a na příští středu je naplánována generální stávka. Za spravedlivý verdikt budeme považovat pouze zproštění obžaloby, řekl Puigdemont v Berlíně, kam přijel představit dokument společnosti Netflix nazvaný Dvě Katalánska.

Podle nevládní organizace Mezinárodní výbor právníků (ICJ) se sídlem v Ženevě hrozí v procesu omezení lidských práv a kauza by se mohla stát precedentem. „U obecně definovaných trestných činů podněcování ke vzpouře a vzpoura hrozí porušení zásady legality a svévolné zasahování do lidských práv,“ uvedla ICJ.

Na „proces století“ se akreditovalo přes šest set novinářů

Proces s katalánskými politiky je mediálně nejsledovanější kauzou v zemi za 12 let, od soudu kvůli atentátům z 11. března 2004 na madridské vlaky. Na nynější jednání soudu, které místní média nazývají „procesem století“, se akreditovalo více než 600 novinářů, včetně padesátky zahraničních. Většina jich přijela z Evropy, jsou ale mezi nimi i reportéři z Číny nebo USA.

Katalánští politici jsou obžalováni v souvislosti s událostmi z roku 2017 – kvůli schválení zákonů regionálním parlamentem, které měly odporovat španělské ústavě, kvůli uspořádání referenda o nezávislosti Katalánska i přes verdikty ústavního soudu a kvůli rezoluci o vyhlášení nezávislosti, kterou přijal předloni katalánský parlament.

Po přijetí této rezoluce v říjnu 2017 rozpustila bývalá španělská vláda pravicového premiéra Mariana Rajoye se souhlasem horní komory španělského parlamentu katalánský parlament a sesadila tamní regionální vládu. Její odvolané členy, bývalé vedení katalánského parlamentu a dva aktivisty pak španělská prokuratura obžalovala.

Proces začíná den předtím, než bude dolní komora španělského parlamentu hlasovat o rozpočtu na rok 2019. Menšinový kabinet socialistického premiéra Pedra Sáncheze se potýká s problémy, aby pro podporu rozpočtu získal většinu. Je odkázán na hlasy menších stran, včetně katalánských separatistů, kteří uvedli, že budou proti. Spekuluje se o tom, že pokud návrh rozpočtu parlamentem neprojde, Sánchez vypíše předčasné volby.