Z vraždy ukrajinské aktivistky je podezřelý šéf oblastního parlamentu. Žena loni zemřela po poleptání kyselinou

Ze zorganizování loňské vraždy kritičky korupce v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny Kateryny Handzjukové je podezřelý předseda regionálního parlamentu Vladyslav Manger. Podle listu Ukrajinska pravda to v pondělí oznámil ukrajinský generální prokurátor Jurij Lucenko, jehož úřad žádá soud o uvalení vazby na podezřelého.

Handzjuková byla poradkyní starosty města Chersonu a důrazně kritizovala korupci v místní policii. Loni v červenci na ni útočník vylil litr kyseliny sírové. V listopadu třiatřicetiletá žena utrpěným zraněním podlehla. Policie následně zatkla šest podezřelých, nikoli však objednavatele zločinu.

Generální prokurátor Lucenko v pondělí na Facebooku zveřejnil oficiální oznámení, podle kterého je Manger podezřelý ze zorganizování vraždy aktivistky Handzjukové. Dokument, jenž má podle všeho charakter obvinění, poukazuje na osobní nevraživost Mangera vůči oběti.

Tento nepřátelský postoj vznikl v souvislosti s „aktivní veřejnou činností Handzjukové, namířené proti nezákonnému kácení lesů skrývanému údajným žhářstvím a jinou trestnou činností s cílem získat ilegální příjmy kontrolované a koordinované představiteli zločineckého prostředí Chersonské oblasti“, uvádí se v oznámení generální prokuratury.