Porošenko odmítl demisi generálního prokurátora, který chtěl skončit kvůli vraždě aktivistky

Ukrajinský prezident Petro Porošenko nepřijal demisi generálního prokurátora Jurije Lucenka, který chtěl rezignovat kvůli kritice za vyšetřování vraždy protikorupční aktivistky Kateryny Handzjukové. Na objasnění případu a posílení boje proti korupci naléhal v pátek v Kyjevě eurokomisař Johannes Hahn. Vražda upoutala pozornost k řadě dalších útoků na protikorupční aktivisty na Ukrajině v posledních měsících.

V ukrajinském parlamentu pro Lucenkovo odstoupení hlasovalo jen 38 poslanců, zatímco 116 poslanců podpořilo generálního prokurátora, považovaného za prezidentova muže. „Prezident vrátil prokurátorovi jeho prohlášení o demisi vzhledem k tomu, že Jurij Lucenko získal důvěru v parlamentu a že před ním stojí důležité úkoly,“ vysvětlila prezidentská kancelář rozhodnutí hlavy státu.

Lucenko nastoupil do funkce v květnu 2016 – poté, co poslanci změnili původní pravidlo, podle něhož se do čela prokuratury mohl dostat jen člověk s právnickým vzděláním. V minulosti byl ministrem vnitra a předsedou poslanecké skupiny Bloku Petra Porošenka.

Lucenko v úterý v emotivním projevu v parlamentu prohlásil, že podává demisi, protože justiční orgány čelí kritice za údajné sabotování vyšetřování vraždy aktivistky, kterou se jim přitom podařilo objasnit.

Tato situace podle něj svědčí o tom, že v zemi existuje „dvojvládí“ a „ničí se justiční systém, bez důkazů a za objasněný zločin“. Hledání viníků se podle Lucenka změnilo v kolbiště politického boje o moc a stalo se záminkou k útokům na politické oponenty.

Za prokurátora se postavila Porošenkova strana

Vzápětí se v parlamentu za Lucenka postavil nejsilnější poslanecký klub, Blok Petra Porošenka, a předseda sněmovny nechal o demisi generálního prokurátora hlasovat. Pro odstoupení Lucenka ale hlasovalo jen zmíněných 38 zákonodárců.

Handzjuková se před třemi měsíci v jihoukrajinském městě Cherson stala obětí brutálního útoku kyselinou sírovou. Třiatřicetiletá aktivistka utrpěla popáleniny na čtyřiceti procentech těla a těžké poškození zraku. Prodělala jedenáct operací, přesto o víkendu v kyjevské nemocnici zemřela. Ještě před smrtí poskytla vyšetřovatelům informace, které podle Lucenka vedly k odhalení viníků.

Objednavatel vraždy zůstává neznámý

Policie zatkla dva podezřelé a třem dalším uložila domácí vězení, ale dosud nezjistila, kdo si vraždu objednal, poznamenala agentura AFP.

Eurokomisař Hahn v pátek prohlásil, že vražda hluboce otřásla mezinárodním společenstvím. „Je to něco, co nemůžeme akceptovat,“ zdůraznil a dodal, že ukrajinská vláda by měla vypátrat, kdo si vraždu objednal.

Handzjuková v září zveřejnila na internetu video, ve kterém vyzývala občany své země, aby se nevzdávali v boji s korupcí. „Teď vypadám špatně, ale aspoň se o mě starají,“ řekla po útoku. „Ale vypadám mnohem lépe než spravedlnost na Ukrajině, protože o tu se nikdo nestará.“