Dluhy kvůli chybě úředníků. Imigranti se bojí chaosu kolem brexitu

Události: Případ Willow Simsové vystrašil imigranty v Británii (zdroj: ČT24)

Miliony občanů Evropské unie ve Spojeném království žijí v nejistotě způsobené nepřehledností dění kolem brexitu. Čeká je registrace nutná k setrvání v zemi. Mnozí z ní mají obavy, protože vládnou jen chabou angličtinou nebo si netykají s informačními technologiemi. Vystrašil je i případ Willow Simsové, která se do Británie dostala ve čtyřech letech z USA a chyba úředníků spojená s nepořádkem v imigračních papírech ji dostala do existenční nouze.

Na tři a půl milionu občanů Evropské unie žije na britských ostrovech. Pokud tam budou chtít zůstat i po brexitu, budou muset žádat přes mobilní aplikaci o povolení k pobytu. Aplikace má jen anglojazyčnou verzi, což podle organizací zaštiťující jejich práva může přinášet problémy.

„Lidé, kteří přijeli z Česka nebo z Polska, a jejichž angličtina není tak dobrá, budou mít problém. To se týká všech věkových skupin,“ upozorňuje Axel Antoni z organizace the3millions hájící občany EU. Dodává, že jednoduché to nebudou mít ani starší lidé, kteří si neosvojili komunikaci po internetu.

Obavy neskrývá ani česká psycholožka Karolína Nyitrayová, která v Anglii žije osm let. Vystudovala tam na univerzitě a pracuje na oddělení komunitní psychiatrie v Bristolu. „I spousta anglických občanů má velký problém žádat o různé dávky a komunikovat s úřady. Natož když vezmeme v úvahu někoho, kdo je třeba starší nebo už tady žije dlouho, a v podstatě nikdy se tím nemusel zabývat, protože měl evropské občanství,“ vysvětluje.

Experti očekávají, že novým britským imigračním sítem neprojdou přinejmenším desítky tisíc unijních obyvatel. Ti tak mají obavy z budoucnosti. Opačný pohled na celou věc mají zastánci odchodu Británie z Unie. Doufají, že se naplní slib z referenda a volný příliv lidí včetně levné pracovní síly zejména z východní Evropy skončí.

Ani 37 let v Londýně nestačí k jistotě

Cizince žijící v Británii vylekal v posledních dnech hlavně případ jednačtyřicetileté matky dvou dětí Willow Simsové. Ta sice není z EU, mnozí se však obávají podobných těžkostí, jaké potkaly ji.

Simsová žije v Británii od čtyř let, kdy tam přijela z USA. Když její americká matka zemřela, dostala se v pubertě do pěstounské péče. Měla trvalé povolení k pobytu, dokumenty, které to potvrzovaly, se však tehdy ztratily.

Nikdo nic neřešil a žena působila jako školní asistentka pro radnici v Lewishamu. Loni v dubnu na ni však přišla kontrola, která ji kvůli chybějícím dokladům označila za ilegální imigrantku a zbavila ji práva pracovat nebo nároku na zdravotní péči. Simsové hrozila i deportace.

Britští úředníci z ministerstva vnitra jí odmítli pomoct, přestože na to měla nárok. Přišly dluhy a závislost na potravinové bance. „Nejsem schopná své dceři zajistit stabilní prostředí. Bojí se o mě. Asi vidí, jak upadá moje duševní zdraví. Už to nezvládám,“ popsala nedávno svou situaci Simsová.

Její případ se dostal až na plénum britského parlamentu a ministr vnitra Sajid Javid se jí omluvil. Až potom se jí odpovědní úředníci začali věnovat a poskytovat jí náležitou asistenci. Javid slíbil, že zajistí opatření, aby se podobné chyby nestávaly.