Na Ostrovy míří kvůli brexitu méně architektů. Kreativní průmysl se bojí odchodu z EU bez dohody

Události ČT: Kreativní průmysl se bojí brexitu (zdroj: ČT24)

Jednání britské premiérky Mayové s představiteli Evropské unie o podobě brexitu nepřinesla ve čtvrtek žádný pokrok. Další kolo mají v pondělí ve Štrasburku zahájit britský ministr pro brexit Stephen Barclay a hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier. Politická a ekonomická nejistota, jak bude brexit vypadat, má dopad i na ta britská průmyslová odvětví, o kterých se tolik nemluví. Patří mezi ně třeba kreativní průmysl.

Devětadvacetiletý český designér Lukáš Novotný zažívá v Anglii úspěch, o kterém mnozí jen sní. Velké britsko-americké nakladatelství mu vydalo knihu o architektuře Londýna. Na Ostrovech chce zůstat i po brexitu.

Aby v Británii získal trvalý pobyt, bude si muset stejně jako miliony dalších občanů EU podat žádost přes mobilní aplikaci. „V květnu se budu registrovat, abych získal status usedlíka. Na ten se vlastně můžu registrovat, až tu budu pět let, což zatím nejsem,“ podotýká autor a ilustrátor knihy Modern London.

I on si všiml, že od referenda o brexitu poklesl příchod architektů ze zemí EU – podle Královského institutu architektů o čtyřicet procent. Dopady pociťují hlavně menší ateliéry. „Studia a architekti se bojí odlivu těch mozků, expertů, kteří přicházejí zatím jednoduše do Británie. Image Británie se zhoršuje,“ dodává Novotný.

Zablokuje brexit bez dohody streamovací služby?

Britská vláda ujišťuje, že o talentovanou pracovní sílu bude mít zájem dál, a to z celého světa. Tvrdý brexit bez dohody s okamžitými důsledky ale může nastat už 29. března.

„Samozřejmě, pokud odejdeme z EU bez dohody, nebude tu žádné přechodné období. Budeme pokračovat v naplňování výsledku referenda a ukončíme volný pohyb osob z EU,“ říká k tomu ministr vnitra Sajid Javid.

Obavy má z takového vývoje celé ostrovní kreativní odvětví. Jen výrobci her zaměstnávají dvacet tisíc lidí – a každý třetí z nich je občan Unie. Herní sektor má hodnotu v přepočtu téměř sto miliard korun.

„Mohl jsem najmout nejlepší lidi z celé EU a propojit je s mými týmy. Už to nemůžu dělat. Nejde jen o to, jestli budou potřebovat víza nebo pracovní povolení, ale protože se prostě necítí úplně vítaní,“ vysvětluje konzultant ve videohrách Nick Button-Brown.

Výrobci videoher se nejvíc bojí brexitu bez dohody. V takovém případě by mohli mít ze dne na den například zablokované takzvané streamovací služby a čekal by je nákladný nárůst byrokracie, protože Británie se přes noc stane třetí zemí.