Počet obviněných kvůli vraždě Kuciaka vzroste, míní slovenská prokuratura

Slovensko očekává víc obviněných v případu Kuciak (zdroj: ČT24)

Slovenská prokuratura předpokládá, že v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky přibudou ke stávajícím čtyřem obviněným další jména. Oznámil to slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár, který zároveň sdělil, že první obžaloby padnou později, než bylo v plánu.

Kuciak byl zavražděn v souvislosti se svou investigativní prací, uvedla už dříve policie. Vražda vyvolala na Slovensku politickou krizi, která loni v březnu vyústila v demisi Roberta Fica z postu premiéra.

„Chtěli jsme podat první obžaloby v domnění, že to (vražda Kuciaka) bude zdokumentováno. Nepodařilo se,“ prohlásil Čižnár, aniž uvedl nový termín. „Je velký předpoklad, že padnou obvinění dalších osob,“ sdělil Čižnár bez dalších podrobností.

Slovenská policie loni na podzim při vyšetřování vraždy Kuciaka a jeho partnerky zadržela a následně obvinila čtyři osoby. Podle dostupných informací je mezi nimi střelec a také druhotná objednavatelka vraždy.

Zavražděných mělo být víc

Při vyšetřování Kuciakovy vraždy vyšlo najevo, že obvinění patrně připravovali vraždu bývalého ministra vnitra a spravedlnosti Daniela Lipšice, nynějšího náměstka generálního prokurátora Petera Šufliarského a elitního prokurátora Maroše Žilinky. V tomto případu nebyl zatím nikdo obviněn.

Vyšetřování přípravy vraždy zmíněných prokurátorů a exministra bylo po dohodě prokuratury a policie odebráno vyšetřovacímu týmu Kuciakovy vraždy a přiděleno inspekci ministerstva vnitra, která zkoumá trestné činy policistů.

Lipšic i média tento postup kritizovali, zatímco Čižnár ho obhajoval. Slovenský generální prokurátor prohlásil, že bez spolupráce s policisty by podezřelí nemohli získat osobní údaje například o Žilinkovi.

Další zástupce prokuratury, který si nepřál zveřejnit své jméno, řekl, že jen shodou okolností nedošlo k vraždě jedné ze tří zmiňovaných osob.