Při požáru bytového domu v centru Moskvy zahynulo nejméně sedm lidí

Požár v památkově chráněném bytovém domě v centru Moskvy si vyžádal nejméně sedm životů, další dva lidé jsou ve vážném stavu. Uvedla to agentura Interfax. Původní bilance čítala čtyři mrtvé, později hasiči při odklízení trosek narazili na další tři, včetně jednoho dítěte.

V památkově chráněném domě z roku 1912, ve kterém je podle agentury TASS více než sto bytů, se plameny rozšířily v noci na pondělí na plochu dvou tisíc metrů čtverečních. Uhasit se oheň podařilo až nad ránem. Budově podle agentury hrozí zřícení.

Příčiny požáru se vyšetřují. Experti předběžně hovoří o možném zkratu elektrického vedení, anebo o neopatrném zacházení s ohněm. Podle serveru Newsru.com se lidé udusili kouřem. Dvě oběti se hasičům podařilo najít ještě živé, jeden muž ale zemřel ještě ve vchodě do domu, druhý v sanitce cestou do nemocnice.

„Po pár minutách se v bytě nedalo dýchat,“ řekl jeden ze zachráněných

Hořet podle médií začalo zřejmě v bytě dcery ruského violisty Jurije Bašmeta. V domě, kde se ceny bytů podle novinových inzerátů pohybují v rozmezí 36,9 milionu až 164 milionů rublů (asi 12,6 milionu až 56 milionů korun), žije několik známých umělců a umělkyň. Hořela dvě patra.

Jeden ze zachráněných televizi Zvezda řekl, že už po pár minutách se v bytě nedalo dýchat, díky nouzovým východům a rychlému zásahu hasičů se mu ale podařilo i s dítětem uniknout.

Při požárech v Rusku zahynou každoročně tisíce lidí. Počet obětí tam bývá mnohem vyšší než v lidnatější Evropě či USA. Hlavní příčinou bývá zchátralá infrastruktura, závadné topení či elektrické vedení, nedodržování předpisů spojené s uplácením inspektorů i obyčejné lajdáctví.