Ženu obviněnou z Kuciakovy vraždy policie obvinila z podílu na smrti primátora Basternáka

Horizont ČT24 k novým zjištěním o vraždě a její objednavatelce (zdroj: ČT24)

Jednu z obviněných z loňské vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka Alenu Zsuzsovou ve čtvrtek policie na Slovensku obvinila spolu s dalšími třemi osobami z podílu na jiné úkladné vraždě. Vyplývá to z informací, které policie zveřejnila na sociální síti.

Nejnovější obvinění Zsuzsové podle médií souvisí s vraždou někdejšího primátora jihoslovenského města Hurbanovo Lászlóa Basternáka. Ten byl zastřelen v létě roku 2010 poté, co několik měsíců předtím přežil jiný pokus o atentát. Policie dříve v případu zadržela střelce, kterému soud za vraždu Basternáka uložil dlouholetý trest vězení.

Policie obvinila Zsuzsovou a další osoby v případu vraždy Basternáka po středeční razii, při které kriminalisté zadrželi dohromady sedm osob. Mezi obviněnými je podle médií Basternákův hlavní politický rival, se kterým Zsuzsová v minulosti spolupracovala. Detaily o podílu obviněných na vraždě Basternáka policie neupřesnila.

Zsuzsová, která je podle dostupných informací druhotnou objednavatelkou Kuciakovy vraždy, se naposledy dostala do pozornosti médií i kvůli svým kontaktům na známé osoby. 

„Pravděpodobně se informace policii podařilo shromažďovat v posledních měsících a ukazuje se tedy, že toho má Alena Zsuzsová na svědomí víc než v uvozovkách jen vraždu Jána Kuciaka a jeho partnerky. Zdá se, že klíčovou figurou ve vyšetřování této vraždy je znovu Zoltán Andruskó, člověk, který v případu Jána Kuciaka figuruje jako zprostředkovatel mezi vykonavateli vraždy a mezi Alenou Zsuzovou,“ uvedl zpravodaj ČT v Bratislavě Lukáš Mathé.

Ženu obviněnou z Kuciakovy vraždy policie obvinila z podílu na smrti primátora Basternáka (zdroj: ČT24)

„Andruskó od začátku spolupracuje s policií a zdá se, že ji navedl i na skupinu osob, které právě policie a elitní jednotka v minulých dnech zadržela. Mezi nimi jsou například řidič Aleny Zsuzsové a také bývalý protikandidát zmiňovaného bývalého primátora a vlivného regionálního politika Zurbanova a další lidé,“ uvedl Mathé. „V tuto chvíli ale dál neznáme motiv této vraždy, zda šlo o mafiánské záležitosti, o vyřizování účtů, nebo o politický motiv,“ dodal s tím, že bývalý politik slovenské Maďarské strany přežil pokus o vraždu vícekrát.

Podle Mathého je možné, že zločinů straších vražd ve spojitosti se Zsuzsovou ještě přibude. „Mluví se například o vraždě poslance městského zastupitelstva v Trnavě nebo italského podnikatele, obě jsou staré vraždy, které policie vyšetřovala, ale nedošla k závěrům,“ řekl. 

S vlivnými si psala lechtivé zprávy

Zsuzsovou označují média za osobu blízkou podnikateli Marianu Kočnerovi, který je podle nepotvrzených informací tisku podezřelý z objednávky Kuciakovy vraždy. Investigativní novinář Kuciak psal mimo jiné právě o aktivitách kontroverzního podnikatele Kočnera. Kočner je od loňského června ve vazbě kvůli obvinění v případu falšování směnek.

Alena Zsuzsová měla být jakousi volavkou pro Mariána Kočnera, který ji mohl používat k tomu, aby získával kompromitující materiály na různé vlivné lidi.  „Pod různými přezdívkami v minulých měsících i letech komunikovala s některými vlivnými osobnostmi na Slovensku z prostředí veřejného života, a to i politiky nebo dokonce z prokuratury,“ upozornil Mathé.

Jednalo se třeba i o místopředsedu parlamentu a bratislavského krajského šéfa Smeru Martina Glváče jednoho z nejvýše postavených lidí strany s Robertem Ficem v čele. Ve funkci kvůli kontaktům se Zsuzsovou skončil náměstek generálního prokurátora René Vanek, který ovšem komunikaci dlouho zatajoval. Když potom unikla ze spisu, tak ho generální prokurátor odvolal. Kontakt se Zsuzsovou přiznal i župan Juraj Droba či poslanec Boris Kollár, šéf Sme rodina.

„Psala si s těmi lidmi poměrně lechtivě, pod různými přezdívkami. Nebyla vždy identifikovatelná jasněji, až do jejího zadržení ji na Slovensku příliš nikdo neznal,“ dodal zpravodaj ČT na Slovensku.