Odklad brexitu problémy nevyřeší, reagovala Mayová na dotazy poslanců

Mayová odpovídala na dotazy poslanců. Na brexitu trvá (zdroj: ČT24)

Prodloužení lhůty pro odchod Velké Británie z EU by podle Theresy Mayové nic nevyřešilo. Britská premiérka to uvedla při interpelacích v Dolní sněmovně. Lídr labouristů Jeremy Corbyn se Mayové ptal, zda vyloučí britský odchod z Evropské unie bez dohody, premiérka se ale odpovědi vyhnula. Interpelace se konaly dva dny poté, co předsedkyně vlády představila brexitový „plán B“, v jehož rámci se hodlá soustředit na takzvanou irskou pojistku. Právě kvůli ní velká část poslanců odmítla podpořit dohodu vyjednanou s EU.

Corbyn se Mayové mimo jiné ptal, jak se zachová, pokud by příští týden schválili pozměňovací návrh labouristické poslankyně Yvette Cooperové. Ten by vládě uložil, aby v úterý 5. února umožnila projednání alternativního zákona o vystoupení z EU. Pokud by prošlo i toto opatření, vláda by musela, v případě, že by se jí nepodařilo do 26. února prosadit dohodu, usilovat o odklad brexitu.

Šance, že by návrh Cooperové mohl parlamentem projít, posílil ve středu John McDonnell, druhý muž v Labouristické straně. McDonnell označil za „vysoce pravděpodobné“, že jeho strana návrh podpoří. Podporu opatření už veřejně vyjádřila i řada konzervativců. 

Mayová se odpovědi na Corbynův dotaz vyhnula. „Jsme svědky pozměňovacích návrhů, které se snaží vytvořit situaci, v níž dojde k prodloužení (realizace) článku 50 (Lisabonské smlouvy o opuštění EU). To celý problém nevyřeší, vždy zde bude okamžik volby. Volba zůstává stejná: brexit bez dohody, dohoda nebo žádný brexit,“ řekla předsedkyně vlády.

Mayová už dříve uvedla, že EU by podle ní nevyhověla žádosti o odklad brexitu, jestliže by zároveň nebylo na obzoru východisko ze slepé uličky, v níž se celý proces ocitl.

Hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier ve středu řekl, že lídři členských zemí Unie by Londýnu poskytli více času pouze tehdy, když by byly zodpovězeny tři otázky. „Zaprvé a zadruhé, proč a na jak dlouho? A zatřetí: nezkomplikuje to květnové evropské volby (do Evropského parlamentu)?“ řekl Barnier deníku Luxembourg Times.

Premiérka a lídr labouristů se navzájem obviňovali

Mayová a Corbyn se při pravidelných interpelacích v Dolní sněmovně navzájem obviňovali za dosavadní neúspěch jednání o kompromisní variantě brexitu.

Corbyn „byl ochoten se sejít s Hamásem, Hizballáhem a IRA bez stanovení podmínek, ale nechce se sejít se mnou, abychom probrali brexit,“ řekla o opozičním předákovi Mayová a vypůjčila si tak dřívější kritiku, kterou šéfovi své strany adresoval poslanec Mike Gapes.

Corbyn zase prohlásil, že premiérka není ochotna ustoupit od žádné ze svých „červených linií“ a že ačkoli dveře jejího úřadu jsou otevřené, lidé uvnitř kompromisu otevřeni nejsou.

Mayová se soustředí na irskou pojistku

Premiérka Mayová už zahájila jednání s politiky všech stran a hodlá vyslechnout jejich postoje k pojistce, která má zabránit obnovení hraničních kontrol mezi Irskem a britským Severním Irskem. Poté chce o téže věci jednat s unijními lídry.

Případné vyjednání kompromisu by mohlo podle komentátorů zvýšit šance na schválení brexitové dohody. Parlament má v následujících dnech o návrhu Mayové diskutovat, hlasovat o něm bude 29. ledna.

Unijní představitelé však možnost změn ve vyjednané dohodě opakovaně odmítají. Hlavní brexitový vyjednavač EU Michel Barnier označil smlouvu odmítnutou britským parlamentem za „nejlepší možnou“, Unie je podle něho připravena jednat pouze o politické deklaraci vytyčující podobu vztahů Británie s EU po jejím odchodu, který má nastat 29. března.