Za komolení čínské hymny až tři roky vězení. Hongkong zvažuje přijetí kontroverzního zákona

Hongkong plánuje přísné tresty za zneuctění čínské hymny (zdroj: ČT24)

Poslanci hongkongského parlamentu začali projednávat zákon, podle něhož by hrozilo až tříleté vězení lidem, kteří zneváží čínskou státní hymnu. Informovala o tom agentura AP, podle níž návrh zákona vyvolává obavy z dalšího omezování svobod a sílícího vlivu Pekingu v bývalé britské kolonii, která se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu.

Kromě trestu vězení by za zneuctění hymny zvané Pochod dobrovolníků mohla hrozit pokuta až 50 tisíc hongkongských dolarů (144 tisíc korun). Zákon se má vztahovat i na školáky, včetně žáků mezinárodních škol, kteří budou mít podle zákona povinnost se hymnu naučit. „Je to projev neúcty k vlastní zemi, proto s tím musíme něco dělat,“ říká zástupce propekingského tábora a poslanec Holden Chow.

Tiskové agentury připomínají, že hongkongští fotbaloví fanoušci jsou známí tím, že při čínské hymně často dávají najevo nelibost pískáním a bučením. Hongkongský fotbalový svaz se za to v minulosti dočkal i pokuty od Mezinárodní fotbalové federace (FIFA).

Od potlačení prodemokratických manifestací v Hongkongu koncem roku 2014 se provokace při hraní čínské hymny staly formou protestu i při jiných příležitostech, napsala agentura AP. „Čím dál tím více stíhají politické aktivisty za zcela běžné formy protestu a postihují poslance za jejich chování,“ prohlásil nezávislý politolog Joseph Cheng.

Při přechodu pod správu Pekingu v roce 1997 Čína slíbila Hongkongu vlastní právní systém, omezenou demokracii s politickými stranami a práva, jako je svoboda shromažďování a projevu. Peking také přislíbil, že kapitalistický systém bude ve městě zachován beze změny nejméně 50 let. Občané Hongkongu si ale stále více stěžují na vměšování pevninské Číny do záležitostí tohoto autonomního území.

Mohlo by jít o porušení principu „jedna země, dva systémy“, upozorňuje AP

Pevninská Čína zákon o státní hymně, podle kterého mohou být vězením potrestáni například lidé, kteří záměrně komolí text hymny nebo mění její melodii, zavedla již v roce 2017.

Hongkongský parlament má o zákonu hlasovat do léta, přičemž se očekává jeho schválení. V hongkongském zákonodárném sboru mají totiž převahu poslanci naklonění Pekingu nad zástupci prodemokratického tábora.

Bývalý studentský vůdce a dnes lídr demokratické politické strany Joshua Wong je jedním z aktivistů, kteří jsou proti zákonu. „Za vlády Si Ťin-pchinga v Číně a Hongkongu je zřetelné zavádění vlasteneckého vzdělávání ve školách a vymývání mozků lidem,“ upozornil. 

Agentura AP napsala, že Peking tímto krokem vstupuje do neznámých vod, protože se jedná o první případ, kdy se po Hongkongu žádá schválení zákona platícího v pevninské Číně, což by mohlo znamenat porušení principu „jedna země, dva systémy“.