Polská církev vyšetřuje sexuální zneužívání dětí svými kněžími. Aktivisté požadují vznik nezávislé komise

UDÁLOSTI: Vyšetřování zneužívání dětí kněžími v Polsku (zdroj: ČT24)

Polská církev by měla do půl roku zveřejnit výsledky vlastního vyšetřování sexuálního zneužívání dětí tamními kněžími. Aktivisté ale požadují vznik nezávislé komise. Pozornost k tomuto tématu obrátil divácky nebývale úspěšný film Klér. To vše se přitom odehrává v zemi, kde se ke katolické církvi hlásí přes 90 procent obyvatel.

Katolická církev má v Polsku velký společenský i politický vliv. Pomalu se ale začíná mluvit o pedofilních sklandálech, které jsou s ní spojené.

Množí se například svědectví, že někdejší duchovní hnutí Solidarita Henryk Jankowski obtěžoval chlapce. Kněz, který zemřel v roce 2010, odsouzen nebyl. Za odstranění jeho pomníku se v Gdaňsku konala demonstrace.

Loni také padl přelomový rozsudek, podle kterého za zneužívání třináctileté dívky musí platit nikoliv kněz, ale církev jako instituce. 

Případy, které skončily před soudem nebo ty, u kterých oběti vystupují zatím anonymně, mapuje organizace „Nebojte se“. Podporuje ji opoziční poslankyně Joanna Scheuringová-Wielgusová. Na veřejnost se ale podle ní dostane jen špička ledovce takových případů. „Když se mluvilo o chybách církve, jakýchkoli proviněních, vždy nastoupil protiargument, že na církev se nemá útočit,“ řekla Scheuringová-Wielgusová.

To, že je někde téma stále tabu, přitom potvrzuje i případ pěti školaček z malé vesnice Kalinówka na východě Polska. Místní kněz, který dívky obtěžoval, sice skončil ve vězení, mnozí z obyvatel obce jsou ale i přesto přesvědčeni o jeho nevině. 

„Každého vždycky pozdravím, ale lidé se odvrátí a ani mi neodpoví,“ popsala matka obtěžované dívky Jolanta Zychová. „Prosím vás, to je celé lež, vymyšlené a basta,“ vyjádřila se k případu jedna z místních žen.

K tématu pedofilních kněžích obrátil pozornost film Klér

K tématu pedofilních kněží loni obrátil pozornost i film Klér, který v kinech vidělo rekordních víc než pět milionů lidí. Církev následně ohlásila vlastní vyšetřování, přičemž zprávu by měla zveřejnit do půl roku. „Vyzývám všechny (oběti), aby důvěřovaly biskupům, že případy nezametou pod koberec,“ uvedl hvězdenský arcibiskup Wojciech Polak.

Organizace „Nebojte se“ ale požaduje vznik nezávislé komise – podobně jako v Irsku, Německu, Austrálii nebo Spojených státech. To ale podle ní polská církev odmítá.