Žena bývalého šéfa Interpolu žádá Paříž o azyl. Tvrdí, že se ji Číňané pokusili unést do Česka

Manželka bývalého šéfa mezinárodní policejní organizace Interpol Meng Chung-weje, kterého loni v září v Číně zadrželi kvůli podezření z korupce, požádala ve Francii o azyl. Informovala o tom agentura AFP. Grace Mengová je přesvědčena, že se jí před časem pokusili dva Číňané unést. Usilovali podle ní o to, aby s nimi v soukromém letadle odletěla do České republiky.

Šéf Interpolu Meng Chung-wej zmizel loni v září, když z Francie odjel do Číny. Francouzská policie se případem začala zabývat poté, co Mengová oznámila, že nemá o manželovi žádné zprávy.

Čínské ministerstvo státní bezpečnosti po dlouhém mlčení na začátku října oznámilo, že Meng Chung-wej přijímal úplatky, a proto byl zadržen. Své funkce v čele mezinárodní policejní organizace, která má ústředí ve východofrancouzském Lyonu, se Meng v dopise vzdal.

Manželka bývalého šéfa Interpolu, která se dvěma dětmi zůstala během manželovy cesty do Číny ve Francii, je nyní pod ochranou místní policie.

Mengová: Číňané se mě několikrát pokusili unést

V rozhovoru poskytnutém listu Libération Mengová uvedla, že má strach, že ji z Lyonu unesou. „Někdo neznámý, jakýsi Číňan, mi volal na mé nové telefonní číslo… Řekl mi: ,Jste cílem. Ve Francii jsou kvůli vám dva týmy,‘“ uvedla Mengová.

Podle ní se ji už dva Číňané unést pokusili. Na začátku října k ní údajně přišli dva čínští podnikatelé a vyzvali ji, aby s nimi v jejich soukromém letadle odletěla do Česka. „Řekli mi, že jedou do České republiky, aby tam investovali. Chtěli, abych je doprovodila v jejich soukromém letadle a abych jim pomohla analyzovat hospodářskou situaci,“ uvedla Mengová, která vystudovala v Pekingu ekonomii.

Když nabídku odmítla s tím, že Českou republiku dobře nezná, přišla dvojice za dva dny znovu a nabídla jí, že ji vezme na výlet po evropských městech. Později ji jeden z nich ještě pozval na oběd. „Nedávalo to smysl… Potom zmizel,“ dodala Mengová, podle které šlo o „pokus o únos“.

Právě od tohoto incidentu je Mengová podle svých slov pod policejní ochranou, a to spolu se svými dvěma sedmiletými dětmi – dvojčaty. „Mám strach, že budu unesena a bojím se o bezpečnost svých dětí. Žádám Francii o ochranu,“ řekla v rozhovoru s Libération Mengová.

AFP: Rozhovor s Mengovou je ojedinělý

Agentura AFP uvedla, že Čína se snaží bránit tomu, aby se rodinní příslušníci vysokých státních úředníků, kteří upadnou v nemilost, vyjadřovali do médií. Rozhovor s Grace Mengovou, která si nechtěla nechat při rozhovoru vyfotit obličej, je tak velmi ojedinělý.

O osudu Meng Chung-weje je od jeho zmizení loni v září známo jen velmi málo. AFP upozornila, že v Číně lze podezřelé zadržovat až půl roku, aniž by byla informována rodina nebo byl zadrženému umožněn kontakt s právníkem.

Meng byl v čele Interpolu dva roky jako vůbec první Číňan. Už od dubna 2004 byl náměstkem čínského ministra pro vnitřní bezpečnost, a byl jím tak i v době, kdy toto ministerstvo vedl Čou Jung-kchang, který byl v roce 2015 odsouzen k doživotnímu trestu a propadnutí majetku za braní úplatků, vyzrazení státního tajemství a zneužití pravomocí.

Samy čínské úřady naznačily, že vyšetřování bývalého šéfa Interpolu Menga může kromě podezření z korupce souviset i s jeho politickými ambicemi. Novým šéfem Interpolu byl loni v listopadu zvolen Jihokorejec Kim Čong-jang.