Šéf Interpolu, kterého zadrželi Číňané, rezignoval. Je podezřelý z braní úplatků

Bývalý šéf Interpolu čelí vyšetřování kvůli korupci (zdroj: ČT24)

Bývalý šéf Interpolu Meng Chung-wej přijímal úplatky a je podezřelý z porušení zákona. Oznámilo to čínské ministerstvo státní bezpečnosti. Nezvěstný byl od konce září, kdy odletěl z Francie do Číny, kde je teď vyšetřován. O víkendu Interpol oznámil, že Meng Chung-wej z vedení mezinárodní policejní organizace odstoupil.

Pan Meng „přijímal úplatky a je podezřelý z porušení zákona“, uvedlo ministerstvo státní bezpečnosti. Podle úřadu je vyšetřování „naprosto správné, aktuální a uvážlivé“.

O vyšetřování v Číně informovala agentura AP s odvoláním na sdělení, které na svém webu zveřejnila disciplinární komise vládnoucí Čínské komunistické strany.

Ve zprávě tohoto orgánu, jenž má na starosti případy korupce a politické neloajálnosti, stálo, že náměstek čínského ministra veřejné bezpečnosti je „podezřelý z porušení zákona a v současné době je sledován a vyšetřován“ novým čínským protikorupčním úřadem, Národní kontrolní komisí.

Nejde o obyčejnou korupci. Jinak by to neproběhlo za tak podivných okolností. Je za tím boj o moc? Tím směrem je třeba uvažovat.
Čang Li-fan
nezávislý analytik

Interpol v neděli večer oznámil, že generální sekretariát v Lyonu dostal Mengovu rezignaci na funkci prezidenta této mezinárodní policejní organizace, a to s okamžitou platností. Nástupce v úřadu bude zvolen na schůzi Interpolu, která se uskuteční 18. až 21. listopadu v Dubaji. Do té doby Interpol dočasně povede Jihokorejec Kim Čong-jang.

„Je politováníhodné, že šéf této organizace musel odstoupit takovýmto způsobem a že jsme nebyli předem informováni o tom, co se děje,“ řekl Kim Čong-jang. „Pořád ještě nemáme dostatečné informace o tom, co se (s Mengem) děje, a jestli jeho vyšetřování má něco společného s čínskou domácí politikou,“ dodal.

Sinolog Jirouš: Období represí v Číně trvá už dlouho (zdroj: ČT24)

Policii kontaktovala jeho manželka

Dnes už bývalý šéf mezinárodní policejní organizace byl nezvěstný od konce září. Znepokojení nad jeho zmizením pak daly najevo Interpol a francouzské úřady. Podle policie odletěl Meng Chung-wej do Číny, kam sice dorazil, ale pak se po něm „slehla zem“.

Francouzská policie začala zmizení 64letého Menga vyšetřovat koncem minulého týdne poté, co manželka nahlásila policii, že o něm nemá žádné zprávy od 25. září. Řekla rovněž, že dostala výhrůžky telefonem i prostřednictvím sociálních sítí. Její manžel jí krátce před zadržením poslal do Francie emotikon nože a poté vzkaz „čekej, až zavolám“.

„Děkuji francouzské vládě za podporu, od té chvíle jsem plná žalu a strachu o mého milovaného manžela, o mé děti, o moji vlast a o všechny děti a ženy těch, co zmizeli,“ uvedla žena Meng Chung-weje Grace Mengová.

Do dubna měl Meng vysokou funkci v komunistické straně

Do čela Interpolu usedl Meng v listopadu 2016 a stal se prvním Číňanem v této funkci. Už od dubna 2004 je náměstkem čínského ministra pro bezpečnost, byl jím tak i v době, kdy toto ministerstvo vedl Čou Jung-kchang, který byl v roce 2015 odsouzen k doživotnímu trestu a propadnutí majetku za braní úplatků, vyzrazení státního tajemství a zneužití pravomocí.

Do letošního dubna měl Meng podle hongkongského deníku deníku SCMP také vysokou funkci v čínské komunistické straně. V posledních letech se v Číně objevilo více případů zmizení vyšších čínských funkcionářů a čínské úřady až po týdnech či měsících oznámily, že je vyšetřují, většinou kvůli podezření z korupce.

Čínské úřady naznačily, že vyšetřování Menga může kromě podezření z korupce souviset i s jeho politickými ambicemi. Čínské ministerstvo státní bezpečnosti totiž také zdůraznilo, že političtí představitelé by nikdy neměli „vyjednávat o podmínkách a handrkovat se“ o funkce ve vládnoucí komunistické straně.

Podle tvrzení vysokých čínských představitelů kdysi mocný Čou Jung-kchang „osnoval spiknutí s cílem zmocnit se vedoucí pozice ve straně“. Čou byl v minulosti členem devítičlenného stálého výboru politbyra, který je nejvyšším mocenským orgánem vládnoucí Komunistické strany Číny. Na vrcholu své moci měl pod kontrolou policii, civilní rozvědku, polovojenskou policii i soudy a disponoval rozpočtem ve výši 2,5 bilionu korun.

Meng se ve svých předchozích funkcích nepochybně dostal do blízkého kontaktu s představiteli čínského bezpečnostního sektoru, včetně Čoua, napsala agentura AP. „Měli bychom rezolutně bojovat proti korupci a vymýtit škodlivý vliv Čou Jung-kchanga,“ uvedlo k Mengovu případu kromě jiného čínské ministerstvo státní bezpečnosti.