USA vyšetřují Huawei kvůli krádeži obchodních tajemství, píše The Wall Street Journal

Spojené státy vyšetřují čínskou telekomunikační společnost Huawei kvůli krádeži obchodních tajemství amerických firem. S odkazem na nejmenované zdroje o tom informuje deník The Wall Street Journal. USA zvyšují v otázkách krádeží technologií na Čínu tlak a hrozí jí uvalením dalších obchodních překážek. Změnu přístupu ke společnosti Huawei zvažuje podle listu Handelsbaltt i Německo.

Podle zdrojů The Wall Street Journal stál u zrodu vyšetřování soudní spor, který v roce 2014 vůči Huawei zahájil T-Mobile. Ten jednu z největších telekomunikačních společností na světě obvinil, že se zmocnila jeho technologie robotického zařízení používané při testování smartphonů. Soud v Seattlu v roce 2017 potvrdil, že se čínská firma protiprávně zmocnila obchodního tajemství, ale rozhodl, že tak neučinila „úmyslně a s nekalým záměrem“.

Západní země viní Huawei, že se prostřednictvím svých zařízení podílí na čínské špionáži. Zakladatel firmy Žen Čeng-fej v úterý tato obvinění odmítl.

Německá vláda zkoumá, jak Huawei odstavit od výstavby sítě 5G

O změně přístupu k Huawei kvůli možným bezpečnostním rizikům už uvažuje podle listu Handelsblatt i německá vláda. Spolková republika přitom byla zatím na rozdíl od Spojených států, Británie či Norska v přístupu k čínské firmě a možným rizikům zdrženlivější.

Telekomunikační skupina Deutsche Telekom se sice rozhodla přezkoumat svou strategii výběru dodavatelů vybavení pro telekomunikační sítě, vládní politici ani bezpečnostní orgány ale zatím neviděli důvod, proč Huawei vyřadit z výstavby sítě páté generace (5G).

Nyní se možná situace mění. „Jak osoby s tématem obeznámené Handelsblattu potvrdily, je ve vládě v plném proudu diskuse o tom, jak by Huawei mohl být vyloučen (z výstavby sítě 5G),“ píše list. Času pro rozhodnutí přitom není nazbyt. Už na jaře se budou dražit frekvence a telekomunikační firmy do té doby potřebují vědět, s kým mohou pro výstavbu potřebné infrastruktury počítat.

Přímo zakázat působení některým zahraničním firmám na zdejším trhu německá vláda, která je podle Handelsblattu pod tlakem USA, nechce. Mohla by ale například skrze Spolkový úřad pro bezpečnost v informační technice (BSI) nastavit bezpečnostní standardy tak, že by z výstavby nové sítě byl Huawei prakticky vyloučen. Je také možná změna telekomunikačního zákona.

Německé ministerstvo později uvedlo, že vláda ještě nedosáhla jednotného postoje k tomu, zda by měl být Huawei z bezpečnostních důvodů z německého trhu vyloučen. Svaz německého průmyslu (BDI) uvedl, že z budování mobilní sítě páté generace v Německu by neměl být vyloučen žádný podnik, proti kterému nejsou důkazy.

Oxfordská univerzita přestala přijímat sponzorské dary od Huawei

Příjem finančních prostředků od Huawei pozastavila univerzita v britském Oxfordu. Rozhodnutí se vztahuje na financování nových grantů i na filantropické dary. Příslušný výbor postoj univerzity v této věci přezkoumá za tři až šest měsíců.

Univerzita nicméně bude pokračovat ve stávajících grantech, pro něž byly finanční prostředky od společnosti Huawei už přijaty nebo k nimž se firma zavázala. Univerzita sdělila, že v současné době má dva takové projekty s finanční účastí Huawei v celkové výši 692 tisíc liber (přes dvacet milionů korun). Oba projekty byly schváleny už dříve.

Kolem Huawei se zatýkalo v Kanadě i Polsku

Minulý měsíc byla v Kanadě zadržena finanční ředitelka Huawei Meng Wan-čou. Zatčena byla na žádost Washingtonu a ten nyní usiluje o její vydání do USA. Spojené státy již zakázaly používání výrobků Huawei vládním úřadům. Přístup do chystaných sítí 5G firmě zakázaly Nový Zéland, Austrálie či Japonsko.

V Evropě výhrady k působení Huawei projevily úřady v Británii, Belgii či v Norsku a varování zaznělo také od Evropské komise (EK).

Polská civilní kontrarozvědka (ABW) minulý týden zadržela jednoho Poláka a jednoho Číňana a obvinila je ze špionáže pro čínské tajné služby. V případě čínského občana jde o jednoho z ředitelů polské pobočky firmy Huawei, která tohoto pracovníka hned propustila.

Před používáním softwaru i hardwaru společnosti Huawei varoval v prosinci i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Varování se ale týkalo jen kritické infrastruktury, a nikoliv v ČR hojně používaných mobilních telefonů Huawei.