Uprchlíky z lodí ve Středozemním moři přijme devět zemí EU. Česko ne

Devětačtyřicet migrantů ze dvou lodí německých nevládních organizací se vylodilo na Maltě. Následně budou přerozděleni mezi Maltu a dalších osm zemí Evropské unie. Oznámil to maltský premiér Joseph Muscat. Komisař EU pro vnitro Dimitris Avramopulos těmto státům poděkoval za solidaritu. Česká republika mezi nimi není.

Uprchlíci strávili několik dní i týdnů na lodích u maltských břehů. Plavidla totiž marně hledala přístav, kde by mohla zakotvit. Malta a Itálie nechtějí do svých přístavů vpouštět lodě soukromých humanitárních organizací, pokud se země Evropské unie nedokážou shodnout na jejich přerozdělení.

Nyní však podle Muscata bylo dosaženo jednorázové dohody. Devětačtyřicet běženců si kromě Malty přerozdělí Itálie, Německo, Francie, Portugalsko, Irsko, Rumunsko, Lucembursko a Nizozemsko. „V nejbližších dnech“ mají být převzeti na paluby maltských lodí a přepraveni na pevninu.

Italský ministr vnitra Matteo Salvini, který byl na návštěvě Polska, se nicméně již nechal slyšet, že žádá od své vlády „objasnění“ celé situace. Chce se proto setkat s premiérem Giuseppem Contem a dalšími ministry.

Plavidlo Sea-Watch 3 berlínské organizace Sea-Watch zachránilo 32 uprchlíků 22. prosince. Na palubě jsou podle dřívějších informací mimo jiné tři děti, jedno roční a další dvě ve věku šest a sedm let, tři nezletilí bez doprovodu a čtyři ženy. Na lodi Professor Albrecht Penck řezenské nevládní organizace Sea-Eye přebývá 17 zachráněných od 29. prosince.

Ochotu přijmout migranty z německých lodí vyjádřila zhruba desítka zemí, ale Malta požadovala komplexní dohodu, která by zahrnovala právě také 249 běženců přijatých na ostrově v posledních dnech. „Malta nikdy neuzavřela své přístavy a zůstává bezpečným přístavem,“ prohlásil Muscat s tím, že všichni musí respektovat mezinárodní pravidla.

Následovat musí podle eurokomisaře Avramopulose rychlé prověření zachráněných, pomáhat zemím s azylovým řízením jsou připraveny unijní agentury. Evropská pobřežní a pohraniční stráž bude spoluorganizovat rychlé návraty těch, kteří neuspějí. 

Jednorázová řešení nejsou cesta, upozornil komisař

Avramopulos upozornil, že jednorázová řešení nemohou být trvalou náhradou potřebné reformy unijního azylového systému, na níž se státy EU už několik let nemohou shodnout. Doufá, že k dohodě se dospěje ještě letos, do té doby chce unijním zemím navrhnout dočasné řešení situace, které by migrací nejzatíženějším státům společenství ulevilo.

O situaci okolo uprchlíků zachráněných plavidly nevládních organizací ve Středozemním moři chce komisař také hovořit s ministry vnitra členských států Unie na jejich nejbližším neformálním jednání na počátku února v Bukurešti. „Všichni, včetně nevládních organizací, musí respektovat pravidla a postupovat odpovědně, aby nepodporovali obchodní model pašeráků lidí,“ zdůraznil Avramopulos.