Migranti pronikají do Evropy z Maroka, využívají španělskou exklávu Ceuta

Asi tři stovky migrantů se pokusily proniknout ve středu ráno z Maroka do španělské exklávy Ceuta, která leží na severním pobřeží Afriky. Více než stovce z nich se bezpečnostní bariéru s ostnatým drátem podařilo překonat, uvedl deník El País. K překonání plotu použili někteří ostré předměty, kyselinu a nehašené vápno, čímž způsobili zranění sedmi španělským policistům.

Počet zraněných migrantů místní média zatím neuvádí, mnozí ale mají řezné rány, protože bariéra je zakončena ostnatým drátem.

Španělská média původně odhadovala počet migrantů, jimž se podařilo bariéru do Ceuty překonat, na dvě stovky. Posléze s odvoláním na zastoupení španělské vlády oznámila, že do Ceuty proniklo 115 migrantů. Počet ale nemusí být konečný, uvedl deník El País. Migranti ze subsaharské Afriky po překonání plotu zamířili do dočasného centra pro imigranty. Kolem něj jsou postaveny stany, protože všichni se do něj už nevejdou.

Incident se stal ráno kolem deváté hodiny místního času na stejném místě, kudy před měsícem proniklo do Ceuty z marockého území asi šest stovek migrantů. I oni tehdy překonali dvojitý, šest metrů vysoký plot zakončený ostnatým drátem a někteří z nich útočili na policisty nehašeným vápnem, které může způsobit těžké popáleniny.

Španělská exkláva Ceuta – stejně jako nedaleká Melilla – jsou jedinými územími Evropské unie na severu Afriky. Pro Afričany je proto tato cesta na starý kontinent tou nejméně komplikovanou. Vyhnou se tak nákladným a hlavně nebezpečným plavbám přes Středozemní moře organizovaným pašeráky.

Španělsko se letos pro migranty z Afriky stalo hlavní branou do Evropy. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) připlulo letos do Španělska přes moře z Afriky na 27 800 migrantů, dalších asi 4900 jich proniklo letos do Ceuty a Melilly. Loni připlulo do Španělska po moři za celý rok z Afriky 22 100 migrantů a do dvou enkláv v Africe jich proniklo v roce 2017 na 6250.