Lyonskému arcibiskupovi hrozí tři roky vězení. Je podezřelý, že tajil zneužívání dětí

Události: Francouzskému kardinálovi hrozí tři roky vězení (zdroj: ČT24)

Ve Francii začal soud s lyonským kardinálem Philippem Barbarinem, který je podezřelý ze zatajování sexuálního zneužívání nezletilých jiným duchovním. V případu je souzeno dalších pět osob z jeho diecéze. Barbarinovi hrozí až tříletý trest vězení a vysoká pokuta. V podobných případech už byli ve Francii odsouzeni dva biskupové. V roce 2001 biskup diecéze Bayeux-Lisieux a loni někdejší biskup Orléans.

Arcibiskup je podezřelý z nečinnosti vůči tvrzením o sexuálním zneužívání skautů jedním z kněží v jeho diecézi. Barbarin je nejvýše postaveným duchovním, kterého dostihl skandál uvnitř katolické církve ve Francii.

Kauza opět obrací pozornost na duchovenstvo v Evropě poté, co skandály kolem zneužívání v poslední době otřásaly zejména církví v Austrálii a Chile.

Barbarin je viněn z toho, že úřadům záměrně nenahlásil informace o zneužívání chlapců knězem Bernardem Preynatem v 80. a 90. letech minulého století.

Skandál vyplul na veřejnost až v roce 2015, kdy zneužívání Preynatem, ke kterému mělo dojít o čtvrt století dříve, nahlásil jeden z bývalých členů skautského oddílu vedeného Preynatem. Obvinění a svědectví o zneužívání knězem později poskytlo celkem 85 lidí. Preynat se ke zneužívání přiznal a letos bude také souzen.

Philippe Barbarin
Zdroj: Emmanuel Foudrot/Reuters

Objektem vyšetřování se vedle Preynata stal i Barbarin, který měl podle obětí pedofilního kněze úřadům ohlásit sám, neboť o jeho dávných prohřešcích věděl. Po šesti měsících práce a deseti hodinách výslechů kardinála ale lyonská prokuratura jeho stíhání zastavila. Skupina obětí poté využila specifický nástroj francouzského práva a obrátila se přímo na trestní tribunál.

„Tento proces je soudní divadlo. V síni máme víc novinářů než zástupců veřejnosti,“ prohlásil Xavier Vahramian, advokát Régine Maireové, která v minulosti vedla lyonské centrum pro asistenci obětem pedofilních kněží. Obhajoba mimo jiné protestovala proti „absenci jasné a přímé osobní újmy“, která je podle ní dána tím, že stěžovatelé a obvinění nikdy nepřišli do styku.

„Nepochopili jste vůbec nic o utrpení těchto obětí sexuálního zneužívání, které i v dospělosti nejsou schopné se vymanit z tohoto stavu šoku. Jejich osobní újmu tvoří skutečnost, že byly vaším mlčením v tomto stavu drženy,“ reagovala za druhou stranu právnička Nadia Debbacheová.

Nic jsem netajil, ale nevypořádal jsem se s tím dobře, uznává Barbarin

Pokud soud stížnost předloženou devíti osobami uzná, hrozí šestici obviněných za zatajení sexuálního zneužívání nezletilých až tříleté vězení a pokuty ve výši 45 000 eur. Barbarin a další čelí také obvinění, že neposkytli pomoc osobě v ohrožení.

„Nikdy jsem se nesnažil tajit nebo dokonce krýt tyto strašné činy,“ řekl podle agentury AFP soudu 68letý kardinál Barbarin. O případech sexuálního zneužívání se prý dozvěděl v prvním desetiletí tohoto století, což jej v roce 2010 vedlo ke schůzce s Preynatem. Kněz jej prý tehdy ujistil, že již žádné podobné činy nepáchá, načež se Barbarin přestal o věc zajímat.

„Všichni mi vyčítají, že jsem mu uvěřil,“ prohlásil u soudu kardinál, podle něhož církev v minulosti nezjistila žádná fakta, na jejichž základě by šlo Preynata soudit.

Předloni listu Le Monde Barbarin řekl, že obvinění vůči Preynatovi nikdy nezatajoval. Připustil ale, že se s nimi náležitě nevypořádal. Zahájil prý ale vůči Preynatovi vyšetřování podle církevního práva, protože civilní vyšetřování postupovalo podle jeho názoru příliš pomalu.

Během civilního vyšetřování byl také objeven dopis, ve kterém prefekt vatikánské Kongregace pro nauku víry, španělský arcibiskup Luis Ferrer, vyzývá arcibiskupa Barbarina, aby v případě Preynata „vyvodil nezbytné disciplinární opatření a vyhnul se tak veřejnému skandálu.“ I Ferrer byl obviněn z utajování zneužívání, kvůli imunitě ale tento třetí nejvýše postavený muž Vatikánu stíhání unikl.

Papež František se s arcibiskupem Barbarinem osobně sešel v roce 2016 a v deníku La Croix později poznamenal, že nevidí důvod k Barbarinově rezignaci ještě před konáním soudu. „Vzhledem k informacím, které jsem dostal, učinil kardinál Barbarin přiměřené kroky, vzal věci do svých rukou,“ uvedl papež, který opakovaně odsoudil zneužívání dětí katolickými kněžími.