Francouzský starosta bojuje za jesličky. Soud mu zakázal „náboženský symbol“ na radnici

Události: Francouzský spor o jesličky (zdroj: ČT24)

Francouzský soud nařídil starostovi města Béziers, aby z budovy radnice odstranil jesličky. Podle soudců jejich vystavením porušuje zákon z roku 1905, který zakazuje umístění náboženských symbolů do veřejných prostor. Otevřel se tím spor, který je typický i pro jiná francouzská města.

Soud zakázal umístění betléma do prostoru radnice v Béziers už třikrát. Místní starosta jej musel vždy odstranit, a navíc zaplatit pokutu. Letos ale Ménard přišel s originální taktikou. „Betlém je na kolečkách, jako první v historii. Takže může být v případě potřeby přemístěn. A bude i nadále existovat,“ pochvaluje si starosta.

Výstava francouzských betlémů
Zdroj: ČT24

Jestličky k Francii patří, tvrdí odpůrci zákazu

Odpůrci zákazu namítají, že jesličky jsou součástí veřejného života více než dvě stě let. „Tradice jesliček je ve Francii velmi silná. Byly vždy umístěny pod vánočním stromkem a tento zvyk trvá dodnes,“ ujišťuje sběratel a vystavovatel jesliček Alain Michel.

Tradice jesliček v každé domácnosti pochází z doby velké francouzské revoluce a rozšířila se do všech koutů země.

Francouzský betlém
Zdroj: ČT24

Každoročně se ve Francii pořádají výstavy betlémů i z jiných částí světa, k vidění jsou ve většině kostelů. Na radnicích a v dalších veřejných prostorech mohou být podle zákona pouze v případě, že se jedná o mimořádné umělecké dílo. To ale v případě radnice v Béziers soud neuznal. „Šokuje mě to. Vystavujeme další symboly, které nejsou náboženské, ale také mohou šokovat. Musíme najít rovnováhu,“ vyzývá Alain Michel.

Řada lidí přitom v tradičních betlémech náboženské symboly nehledá. O zákonu z roku 1905 se nejčastěji mluví v souvislosti s muslimskými symboly. Platí ovšem i pro ty křesťanské. Podle Ménarda, stejně jako podle dalších konzervativních nacionalistů, ale křesťanské kořeny Francie popírat nelze.