Soud rozsekl spor zapřisáhlých rivalů. Walesa se má omluvit Kaczyńskému kvůli Smolensku

Horizont ČT24: Soud nařídil Walesovi omluvu (zdroj: ČT24)

Soud v Gdaňsku rozhodl, že polský exprezident Lech Walesa se má omluvit expremiérovi Jaroslawu Kaczyńskému za své výroky ohledně letecké katastrofy u Smolenska z roku 2010, při které zahynul expremiérův bratr, tehdejší prezident Lech Kaczyński. Rozsudek není pravomocný.

Politici, kteří spolu kdysi spolupracovali v protikomunistickém hnutí Solidarita, minulý měsíc u soudu svůj někdejší vztah nazvali „největší chybou a omylem“. Soudkyně sice dala oběma stranám možnost spor uzavřít dohodou, ale usmíření se nekonalo.

Kaczyński, který stojí v čele vládnoucí nacionalistické a konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS), u soudu požadoval, aby se mu Walesa omluvil za výroky na Facebooku. Bývalý prezident v nich tvrdil, že Jaroslaw Kaczyński, „hnaný falešnou statečností“ při letu prezidentovy delegace do Smolenska na západě Ruska, „vydal nařízení k přistání, i když věděl, že panuje špatné počasí, a způsobil tak leteckou katastrofu z 10. dubna 2010“.

Soudkyně Weronika Klawonnová vysvětlila, že svoboda veřejné debaty je sice jedním ze základů demokratického státu, ale že svoboda slova není absolutní, že jednou z jejích hranic je ochrana dobrého jména a důstojnosti jiných lidí. Walesovi nařídila omluvit se větou „Těmito slovy jsem urazil city pana Jaroslawa Kaczyńského, spojované s osobou jeho bratra.“

Jaroslaw Kaczyński členem delegace do Smolenska nebyl, zůstal ten den ve Varšavě. Vládní letadlo se zřítilo u smolenského letiště, když se piloti snažili přistát v husté mlze. Neštěstí nepřežil nikdo z 96 lidí na palubě. Zahynula řada čelných představitelů Polska, včetně prezidenta Kaczyńského, dvojčete Jaroslawa Kaczyńského. Walesa o šéfovi PiS na Facebooku také uvedl, že „není zdravý a psychicky vyrovnaný“.

Bývalý prezident bývalému premiérovi připisuje, že nechal „vyrobit“ materiály o tom, že Walesa prý donášel komunistické tajné policii pod krycím jménem Bolek.

Kaczyński se u soudu nijak netajil tím, že setkání s Walesou pro něj „není příjemná chvíle“. U soudu potvrdil, že s bratrem si v osudný den telefonoval, ale hovořili jen o matčině zdraví a bratru nic nenařizoval, natož pak přistát ve Smolensku. „Naprosto se to míjí s pravdou,“ prohlásil. Kromě omluvy také chtěl, aby Walesa zaplatil 30 tisíc zlotých (přes 180 tisíc korun) na dobročinné účely. Tuto pokutu soud odmítl nařídit.

Vydáno pod