Nalezené dokumenty prý dokládají Walesovu spolupráci s komunistickou tajnou policií

V domě někdejšího polského komunistického ministra vnitra Czeslawa Kiszczaka se našly dvě složky, které podle expertů dokládají spolupráci zakladatele protikomunistického hnutí Solidarita Lecha Walesy s tajnou policií. Podle ředitele polského Institutu národní paměti (IPN) jsou dokumenty obsahující i Walesův podpis autentické. Walesa a jeho příbuzní v minulosti podobná tvrzení opakovaně označovali za snahu bývalého prezidenta, odborového předáka a nositele Nobelovy ceny pošpinit. I nové odhalení Walesa odmítl a nepravost dokumentů hodlá dokázat u soudu.

Institut nalezl složky v sídle posledního komunistického ministra vnitra Kiszczaka, který zemřel v listopadu. Dokumenty nabídla IPN za 90 tisíc zlotých (přes půl milionu korun) vdova po politikovi. Institut, který je pověřen výzkumem zločinů nacismu a komunismu a disponuje pravomocemi prokuratury, na transakci nepřistoupil a někdejší tajné spisy ve středu zabavil.

Pracovníci IPN za asistence policie objevili u Kiszczaka mimo jiné dvě složky, z nichž jedna byla osobním spisem Walesy a druhá obsahovala záznamy práce informátora s krycím jménem Bolek, které patřilo právě Walesovi. Dokumenty jsou datované do let 1970 až 1976. Ředitel institutu Lukasz Kamiński uvedl, že podle jednoho z expertů analyzujících složky jde o autentické dokumenty opatřené Walesovým podpisem. „Mezi převzatými materiály jsou rukopisy, strojopisy a fotografie. Zajištěné dokumenty představují celkem šest velkých balíků,“ prohlásil Kamiński.

„Autentický dokument neobsahuje vždy pravdivé informace. Občas je nutné je prověřit, což se stane i s těmito složkami,“ řekl Kamiński televizi TVN 24. Přesvědčení o pravosti dokumentů se podle šéfa IPN opírá o názor zkušeného archiváře, nezkoumal je ale ještě grafolog.

Někdejší polský prezident z let 1990–95 a nositel Nobelovy ceny za mír Walesa vždy tvrzení o spolupráci se Státní bezpečností popíral a speciální lustrační soud jej v roce 2000 z obvinění očistil. Walesovi odpůrci nicméně nadále prohlašují, že býval konfidentem a že soud ho očistil neprávem.

Walesovi příbuzní již ve středu reagovali na dřívější zprávu o tom, že se u Kiszczaka nalezly blíže nespecifikované dokumenty o jeho spolupráci. Jeho manželka Danuta označila v rozhlase celý rozruch za nesmysl a nepochopení a připomněla, že podobným pomluvám musel čelit i papež Jan Pavel II. 

Trpaslíci vítěze nesoudí, vzkázal Walesa z Venezuely

Walesa ve čtvrtečním prohlášení naznačil, že dokumenty, které jsou jeho údajnými hlášeními, jsou podvržené. „Nemohou existovat žádné dokumenty, které bych vytvořil já. Kdyby existovaly, nebylo by potřeba vyrábět padělky. Dokážu to u soudu,“ reagoval Walesa, který je momentálně ve Venezuele.

Dřívější obvinění vznášená vůči Walesovi vycházela podle historiků z nepůvodních dokumentů či zkopírovaných textů. Pokud se pravost nového nálezu prokáže u soudu, bude to podle nich znamenat definitivní potvrzení Walesovy spolupráce. „Soudím, že je to potvrzení všeho, co se dosud o spolupráci Lecha Walesy se státní bezpečností vědělo. S tím, že se dosud operovalo s kopiemi a výpisy… Pokud je tento spis plný originálů, bude ta záležitost jednoznačně uzavřena,“ řekl historik Andrzej Paczkowski. Jeho kolega Slawomir Cenckiewicz, který je spoluautorem knihy popisující kontakty tajné policie a Walesy v době do roku 1976, prohlásil, že se pouze potvrdila dlouho známá pravda.

Ke zprávě IPN se vyjádřila i řada polských politických představitelů včetně současného ministra obrany Antoniho Macierewicze z vládnoucí strany Právo a spravedlnost, jejíž vedení Walesa dlouhodobě kritizuje. „V té věci nebyly od samého začátku žádné pochybnosti,“ uvedl ministr s tím, že je jasné již od roku 1992, kdy se našly první nepřímé důkazy, že krycí jméno Bolek patří Walesovi. Podle šéfa opoziční Občanské platformy Grzegorze Schetyny, k níž má někdejší prezident blíže, je za odhalením vidět „politický scénář“.

„Trpaslíci vítěze nesoudí,“ vzkázal Walesa svým nepřátelům. „Nejste s to změnit lží, pomluvami a padělky pravdivá fakta. To já jsem od roku 1970 stál v čele hlavního křídla boje (proti komunismu),“ dodal z Venezuely, kde je na návštěvě do konce února.  

Walesův syn Jaroslaw: Tak absurdní tvrzení nemá smysl komentovat

Maria Kiszczaková nabídla dokumenty na přelomu ledna a února. „Manžel se snažil chránit polského hrdinu,“ vysvětlila, proč se dokumenty dostaly do rukou IPN až nyní. Prý kdyby nebylo generála Kiszczaka, nedostal by Walesa Nobelovu cenu. „To je tak absurdní tvrzení, že ani nemá smysl jej komentovat,“ řekl televizi Walesův syn Jaroslaw, který je poslancem Evropského parlamentu. Podle něj jde o pokus pošpinit jméno národního hrdiny, jehož zásluhou se Polsko stalo svobodnou zemí. Nemělo by se zapomínat, že nynější vláda Walesu nenávidí, dodal. „Máme bláznit okolo toho, co se našlo v generálově skříni? Pro mne to nemá žádnou hodnotu, protože se to našlo v domě člověka, který se v 80. letech věnoval falšování materiálů o opozici,“ řekl.

Liberální list Gazeta Wyborcza ve čtvrtek otiskl rozsáhlý rozhovor s bývalým příslušníkem Státní bezpečnosti o jeho práci při falšování dokumentů o Walesovi v 80. letech, kterými se režim snažil zmařit udělení Nobelovy ceny. Muž hovořil pod podmínkou anonymity kvůli hrozbě trestního stíhání, jakož i postihu svých příbuzných, zaměstnaných ve státních institucích.