Macron se snaží zklidnit protesty žlutých vest. Slibuje pravidelnou úpravu cen paliv

Horizont ČT24: Macron se snaží zastavit pád popularity (zdroj: ČT24)

Emmanuel Macron slíbil pravidelnou čtvrtletní úpravu daní z pohonných hmot podle cen ropy. Francouzský prezident je nyní historicky nejméně oblíbenou hlavou státu a v napjatě očekávaném proslovu se pokusil odrazit ode dna. Svým slibem chce otupit zlobu protestního hnutí, které už druhý týden demonstruje po celé zemi. Prezident se přitom nehodlá vzdát ani ambiciózních ekologických cílů.

Macron se pokouší uspokojit rozzlobený hlas lidu v ulicích, kterému vadí přílišné zdražování, a současně plně prosadit plánované reformy. V hodinovém projevu nasadil na něj nezvykle chápavý tón. „Odmítám, aby se vytvořila dvourychlostní Francie. Odmítám, aby ekologická proměna zvýraznila nerovnosti mezi jednotlivými oblastmi,“ uvedl prezident. 

Elysejský palác neustoupí v hlavním cíli, kterým je zbavit Francii závislosti na fosilních palivech. Přechod na čistší zdroje energie přitom nechce podpořit jen zvýšením daní z pohonných hmot, které by měl stát každé tři měsíce přehodnocovat a v případě růstu cen ropy snížit. Do čtvrt roku pak má vláda najít konkrétní opatření, jak vyšší výdaje za ekologičtější technologie chudým rodinám kompenzovat.

Opozici to ale nestačí. „Prezident si neuvědomuje vážnost situace. Tyto návrhy se zdají zcela mimo politickou realitu v naší zemi,“ uvedl předseda krajně levicového hnutí Nepoddajná Francie Jean-Luc Mélenchon.

Tepelné elektrárny skončí, jaderné zatím zůstanou

Macron trvá na tom, že změny v energetické oblasti jsou nutné. Do roku 2022 ukončí provoz všechny uhelné elektrárny ve Francii a místo pěti miliard eur ročně půjde na obnovitelné zdroje energie až osm miliard.

Naopak rušení atomových elektráren se odkládá. Slibovaný pokles podílu proudu z jádra ze tří čtvrtin na polovinu se posouvá o deset let, až na rok 2035. „Jádro nám umožňuje využívat energii s nízkým podílem uhlíku za nízkou cenu,“ prohlásil Macron. 

Vstřícnou tvář nastavil prezident ještě jednou. Členové jeho vlády v pondělí večer vůbec poprvé jednali přímo se zástupci hnutí žlutých vest, kteří už druhý týden blokují francouzské silnice. Demonstranty však hodinový proslov neuspokojil. „Vzhledem k naší kupní síle je to velmi těžké. Jen stěží přežíváme,“ uvedl jeden z nich. 

Požadavky protestujících přitom podle posledního průzkumu podporuje skoro osmdesát procent Francouzů. Naopak Macron má rekordně nízkou důvěru jen čtvrtiny dotázaných a jeho stranu by teď ve volbách dokonce porazilo Národní sdružení Marine Le Penové.