Airbnb škrtá ze seznamu osady na Západním břehu. Krym může a my ne?, bouří se Izrael

Airbnb nebude nabízet ubytování na okupovaném Západním břehu (zdroj: ČT24)

Izraelsko-palestinský spor se rozšířil i na novou frontu digitální ekonomiky. Firma Airbnb totiž ohlásila, že přestává nabízet ubytování v židovských osadách na Západním břehu Jordánu. Izrael mluví o diskriminaci, protože firma podobně ostře nepostupuje u jiných sporných oblastí ve světě. Palestinská autonomie naopak rozhodnutí přivítala, jelikož má osady za nelegální.

Na Západní břeh se jezdí ubytovat turisté z celého světa, židovské osady ale teď budou muset z mezinárodní služby Airbnb zmizet. Firma své rozhodnutí hájí tím, že právě osady jsou jádrem konfliktu. Mírová jednání byla zastavena v roce 2014.

Společnost v prohlášení konstatuje, že se nepokládá za experta v otázce „regionálních historických konfliktů“. „Jakožto globální skupina operující ve 191 zemích a regionech a ve více než 81 tisíci městech si musíme uvědomit dopad svých aktivit a jednat zodpovědně,“ stojí v prohlášení. 

Izraelský ministr cestovního ruchu Jariv Levin vzápětí firmu vyzval, aby své „hanebné“ rozhodnutí odvolala. Další izraelští politici poukázali na to, že Airbnb zaujímá politický názor v případě Izraele, ale nikoli například v případě Krymu, Západní Sahary, Tibetu nebo turecké části Kypru.

„Myslím, že to rozhodnutí je pokrytecké, antisemitské a zároveň velmi hloupé,“ reagoval obyvatel osady Sde Boaz Gidi Kelman, který postavil horskou chatu vlastníma rukama a osadu opouštět nehodlá. „Nikam neodejdeme, zůstáváme tu navždy. A já vím, že i Palestinci tu žijí a zůstanou tady. Tohle je realita,“ míní Kelman.

Z palestinské strany zní naopak slova chvály. „Pokud světoví politici a firmy nevyvinou tlak na okupační vládu, aby zastavila své aktivity, budou Palestinci dál žít pod okupací,“ upozornil palestinský ministr pro otázky izraelských osad Valíd Asaf.

V osadách na Západním břehu už bydlí skoro půl milionů Izraelců

Přimět Izrael, aby zastavil osidlování Západního břehu, ale zatím Palestinci nedokázali. Osady se za půlstoletí své existence značně rozrostly – místo stanových táborů prvních osadníků je tu skoro půlmilionová komunita s vlastními městy, školami, dálnicemi i ekonomikou.

Rozvoj cestovního ruchu na Západním břehu se netýká jen ubytování, ale třeba i vinařského průmyslu a vinařské turistiky. V regionu Guš Ecion jižně od Jeruzaléma se za poslední generaci zmnohonásobila plocha vinic a zdejší výrobky získávají mezinárodní ocenění. „Čím jste v Izraeli výš, tím lepší podmínky máte pro pěstování vína. Guš Ecion je téměř tisíc metrů nad mořem, je to jeden z nejvýše položených regionů,“ uvedl manažer vinařství Noam Švat.