Maltská policie už ví, kdo stál za loňským atentátem na investigativní novinářku

Maltští vyšetřovatelé znají identitu lidí, kteří naplánovali loňskou vraždu novinářky Daphne Caruanové Galiziové. Píše to deník Times of Malta, podle něhož se jedná o „více než dva“ Malťany. Investigativní novinářka se zabývala korupčními kauzami sahajícími až do vládních kruhů.

Vyšetřovatelé se domnívají, že podezřelí měli k vraždě různé motivy. Zatím není jasné, zda mají tyto osoby nějaké vazby na politiky, byznys nebo kriminální prostředí.

Rodinu novinářky policie o aktuálním stavu vyšetřování neinformovala, uvedl maltský list, podle něhož je vyšetřování ve velmi pokročilé fázi. Úřady pouze sdělily, že jsou ve stálém kontaktu s Europolem. 

Caruane Galiziovou, jež psala o korupci mezi maltskými politiky, připravila loni v říjnu o život nálož nastražená v jejím automobilu. Už loni v prosinci byli zadrženi tři muži podezřelí z odpálení bomby, kteří zůstávají ve vazbě a tvrdí, že jsou nevinní.

Novinářka během své kariéry rozkryla řadu kauz sahajících do nejvyšších pater politiky. Rodina žurnalistky se proto domnívá, že šlo o politickou vraždu. Svaz německých vydavatelů časopisů (VDZ) nedávno maltskou novinářku posmrtně ocenil – spolu se zavražděným slovenským novinářem Jánem Kuciakem.

Dvojice novinářů se stala symbolem tlaku, pod který se v některých evropských zemích dostala svoboda tisku. Kuciak a jeho snoubenka byli zastřeleni 21. února ve svém domě v obci Veľká Mača. I v tomto případě byla motivem vraždy Kuciakova investigativní práce, při níž rozkrýval korupční kauzy.