Záhada rozluštěna. Zmizelá argentinská ponorka se našla po roce u Patagonie

Zmizelá argentinská ponorka se našla u Patagonie (zdroj: ČT24)

Pátracímu týmu v Atlantském oceánu se podařilo nalézt rok pohřešovanou argentinskou ponorku San Juan. Plavidlo objevili v hloubce 870 metrů pod mořem v argentinské části Patagonie u poloostrova Valdés. Ponorka, na jejíž palubě bylo 44 členů posádky, je celá, ale nastala v ní imploze, tedy pod tlakem se zhroutila sama do sebe. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na argentinské námořnictvo.

Objev byl oznámen pouhé dva dny poté, co pozůstalí zmizelých námořníků zorganizovali v den výročí tragédie smuteční tryznu. „Je celá, ale nastala v ní imploze. Nachází se v hloubce 870 metrů pod hladinou,“ řekl při setkání s rodinami pozůstalých Gabriel Attiz, velitel námořní základny Mar del Plata, která byla domovským přístavem plavidla.

Ponorka plula před zmizením ze základny v provincii Ushuaia na jihu země do námořní základny Mar del Plata na východním pobřeží. Ve chvíli posledního kontaktu s pevninou se nacházela 430 kilometrů od argentinského pobřeží Patagonie.

V době vyslání poslední zprávy z ponorky velitel hlásil, že mořská voda se dostala do systému ventilace k bateriím a způsobila zkrat a požár baterií. Velitel ale zároveň řekl, že ponorka pokračuje ponořena v plavbě s odděleným okruhem. Pak ztratila základna s plavidlem kontakt. O několik hodin později byl v oblasti, kde se plavidlo nacházelo, zaznamenán hluk, který mohl být explozí nebo implozí.

Pátrání se účastnily tisíce lidí, objev učinila výzkumná ponorka

Argentině pomáhalo pátrat celkem osmnáct zemí. V domě zmizení měl stroj zásobu kyslíku na sedm dní. Poté v hledání pokračovalo jen argentinské námořnictvo. Vláda si dokonce najala společnost Ocean Infinity, která dokáže prohledávat a mapovat mořské dno.

Podle oznámení argentinského námořnictva ztracené plavidlo „pozitivně identifikovala“ výzkumná ponorka, která byla řízená na dálku právě z lodi Ocean Infinity.

Letos v únoru vyhlásili příbuzní posádky sbírku, aby mohli najmout americkou firmu a pokračovat v pátrání. Argentinská vláda již předtím slíbila odměnu pět milionů dolarů (více než 100 milionů korun) za nalezení vraku ponorky. Po plavidlu během měsíců pátraly dvě desítky lodí, několik letadel a více než čtyři tisíce lidí. 

  • Šestašedesát metrů dlouhá a sedm metrů široká ponorka San Juan je z třídy TR-1700 dieselelektrických útočných ponorek. Do služby argentinské armády byla zapojena v roce 1985, tedy tři roky po válce s Británií o Falklandy.
  • Naposledy byla nově upravena za 12 milionů dolarů (273 milionů korun) mezi lety 2008 až 2014. Plavidlo bylo přeříznuto napůl, byly vyměněny baterie a motor. Taková úprava je podle odborníků nesmírně náročná, protože se při ní musí propojit díly od různých výrobců. I minimální chyba během řezání ohrožuje plavidlo i posádku.
  • Zdroj: ČTK