Část opozice rozumí vyhození květin, Černochová z ODS mluví o primitivismu

Policisté prověřují případy vyhozených květin u památníku 17. listopadu 1989 na pražské Národní třídě. Podle mluvčího ale zatím nikoho nezadrželi. V současné době zjišťují, zda majitelé květin budou chtít uplatnit škodu. V koši skončily květiny premiéra Andreje Babiše (ANO), místopředsedy sněmovny Tomia Okamury (SPD) či prezidenta Miloše Zemana. Podle řady opozičních politiků je to pochopitelné, jiní čin kritizují. Prezidentův mluvčí hovoří o „fašistické lůze“.

První účastníci ohlášených akcí na Národní třídě vyhodili do koše kytici, kterou po půlnoci přinesl na místo premiér Babiš. Skončilo tam i květinové aranžmá, s nímž přišel k památníku nad ránem Okamura.

Ke koši podle svědků později přišli policisté, kteří kytice obou politiků vyndali a odvezli na služebnu. „Dosud neznámí vandalové v průběhu noci narušili pietu zničením květin u památníku na Národní třídě. Celou událost policie prověřuje,“ napsala policie na Twitteru.

Nikdo nebyl omezen na svobodě. „Z mediálního prostoru jsou nám známy výstupy osoby nebo osob, které se takového jednání měly dopustit. V tuto chvíli nebudu jakkoli polemizovat o tom, že bychom konkrétní osoby předváděli, zajišťovali, zadržovali,“ prohlásil mluvčí policie Tomáš Hulan.

„Nechovají se podle pravidel demokracie“

Dotyční později svou akci s kyticemi vysvětlovali. „Myslíme si, že je neslučitelné s naší demokracií, aby lidé, jako je Andrej Babiš nebo Tomio Okamura, položili věnce u památníku 17. listopadu, protože to má být symbolem naší demokracie. Tito pánové se vůbec podle pravidel demokracie nechovají,“ konstatoval muž ze skupiny Kaputin a Rebelové, jehož citoval server iDNES.

Řada opozičních politiků symboliku zahozených květin chápe

Na dění už reagovala opozice. „Z hlediska vyššího principu mravního: Vyhodit květiny, které StBák pohrdající demokratickými principy položil k památníku boje za demokracii a svobodu, není vandalismus,“ napsal předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek na svém Twitteru.

Proč lidé květiny vyhodili, chápe i šéf ODS Petr Fiala. Způsob vyjádření rozhořčení ale není „jeho šálek čaje“. Lidé si podle něj nepřipomínají jen události roku 1989, ale vyjadřují se i k současnosti. Zástupci STAN mluví o projevu občanské nespokojenosti.

Europoslanec Stanislav Polčák (STAN) označil vyhození květin za politický projev nesouhlasu, který podle něj policie nesmí řešit, protože jinak se Česko vrátí před listopad 1989.

Bylo to neuctivé, míní Hamáček. Jeho kytice se k památníku vrátila

Naopak poslankyni Janě Černochové (ODS) se postup demonstrantů nelíbí. „Házet živé kytky do koše je projev primitivismu,“ uvedla na Twitteru. Zároveň se zastala místopředsedy vlády a šéfa ČSSD Jana Hamáčka, kterého demonstranti vypískali.

Hamáček uvedl, že se nikdy nebál mluvit s lidmi, kteří mají jiný názor, ale chtějí diskutovat. „Co je ale neuctivé a neslušné, je vyhození kytice, kterou jsem dnes na Národní třídě položil, do koše. Ti, kteří tak učinili, tím vyjádřili mnohem více o sobě než o těch, proti kterým protestují. Je mi to líto,“ prohlásil.

Určitě to ale podle něj není něco, čím by se měla dál zabývat policie. „Ta má na práci mnohem důležitější věci. Náhradu škody uplatňovat nebudeme,“ dodal. Hamáčkova kytice se vrátila na své místo k pamětní desce. 

Květiny některých politiků skončily v koši
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Tvrdou kritikou nešetří prezidentův mluvčí. „Důstojná oslava 17. listopadu skončila v odpadkovém koši,“ napsal na Twitter Jiří Ovčáček. „Kytici od člověka, který se aktivně podílel na pádu komunismu,“ dodal s odkazem na Zemanovy vyhozené květiny. 

Ovčáček označil demonstranty za fašistickou lůzu, kterou podporuje TOP 09. Proti jeho výroku se ohradil předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Na Twitteru napsal, že s házením květin do koše nesouhlasí a takový politický projev nepodporuje. Ovčáčkovi doporučil, aby se zklidnil a zanechal primitivních výroků.

Lidovecký poslanec Marian Jurečka uvedl, že může mít „tisíc a jednu výhradu“ k prezidentovi, premiérovi a dalším politikům, vyhazovat jejich květiny ale označil za zhovadilost. „Máme svátek boje za svobodu a demokracii, tedy i za to, že můžeme vyjadřovat své rozdílné názory a přitom mít k sobě respekt a úctu,“ zdůraznil.

U památníku zůstaly například věnce od Poslanecké sněmovny, České advokátní komory či Gymnázia Děčín. Politici a další osobnosti veřejného života i desítky občanů dál nosí k památníku květiny a zapalují svíčky. Atmosféra je vyhrocená – některé politiky provázejí lidé pískotem, jiné potleskem.