Vondra: Demokraté začnou Trumpa finančně dusit a obtěžovat vyšetřováním

Vyvažování muselo přijít, hodnotí bývalí velvyslanci volby do amerického Kongresu (zdroj: ČT24)

Takřka při každých prvních volbách do Kongresu, které se konají po zvolení prezidenta, dochází v USA k vyvažování sil. Prezident dostává „za vyučenou“, což se stalo i v případě Donalda Trumpa, který přišel o většinu ve Sněmovně reprezentantů. V pořadu Události, komentáře se na tom shodli bývalí velvyslanci v USA Alexandr Vondra a Petr Kolář. Podle Vondry se dá očekávat, že demokraté teď budou Trumpa obtěžovat různými vyšetřováními a finančně jej dusit.

Volby do Kongresu tentokrát skončily remízou – demokraté přebírají dolní komoru, zatímco Senát si udrží Trumpovi republikáni. Podle Koláře jde o tradiční vývoj. „Většinou prezident dostane trochu za vyučenou, ale to vůbec neznamená, že v následných prezidentských volbách musí prohrát. Barack Obama takto po dvou letech ztratil Sněmovnu reprezentantů a pak měl problém s tím, že nemohl prosazovat legislativu,“ připomněl bývalý velvyslanec.

Volební účast byla velmi vysoká, až 49 procent. Sám Tramp prohlásil, že půjde o jakési nepsané referendum o něm. „Je to věc, která zvedá emoce na obou stranách. Nastalo tam velmi očekávatelné vyvažování. Od druhé světové války byly snad jen dva nebo tři příklady, kdy první volby po zvolení prezidenta dopadly jinak než vyvažováním, vždy to bylo v nějaké mimořádné situaci jako 11. září,“ upozornil Vondra.

Republikáni se za Trumpa v roce 2020 postaví, míní Kolář

Podle Koláře se ukazuje, že Trump má podporu Republikánské strany – a to i směrem k dalším prezidentským volbám za dva roky. „Hezky to glosoval tím, že ti, kteří ho nemají rádi, vypadli a má tam teď loajální senátory. Nemyslím si, že republikáni postaví někoho jiného,“ prohlásil Kolář.

Demokraté budou nyní moci častěji blokovat Trumpovy plány. „Tím, že dobyli dolní sněmovnu, získali aspoň jedno mocensko-politické centrum. Mají vlastně jen dva nástroje – jeden je obtěžovat prezidenta různými vyšetřováními. Budou se zřizovat parlamentní komise. Nemyslím si, že by došlo na impeachment, protože nemohou vyhrát, jelikož v Senátu demokraté ještě dál oslabili,“ připomněl Vondra.

Druhým nástrojem jsou podle něj peníze, tedy schvalování rozpočtu. „Nový Kongres se ustanoví až v lednu, takže dokud mají republikáni většinu, tak se budou shánět peníze na zeď. Pak začnou demokraté finančně dusit (Trumpovu) administrativu. Můžeme zažít, co už bylo mnohokrát – že nebudou peníze na vládnutí (takzvaný shutdown),“ předpovídá Vondra.

Kolář ale nepovažuje úspěch demokratů ve volbách za nijak výjimečný. Důležité je, že nový Kongres může být více nakloněn Evropě a NATO, což by bylo pozitivní i pro Česko, míní bývalý velvyslanec. S tím Vondra nesouhlasí. „Myslím, že příklon k tvrdší real politice bude v Americe pokračovat,“ uvedl bývalý diplomat.

Obměněný zákonodárný sbor bude mít nejvíc kongresmanek v historii. Mimo jiné nejmladší ženu v historii, ale i první muslimku nebo zástupkyni původního obyvatelstva. „Není to žádná revoluce. Zprávy se sem dostávají z levicového amerického tisku,“ podotkl Vondra. Podle Koláře vyvolalo Trumpovo vystupování mezi ženami potřebu se víc ozvat.