Předzvěst vzniku „arabského NATO“. Rozsáhlé vojenské cvičení v Egyptě má varovat Írán

Zpravodaj ČT Borek: Neformální alianci tvoří vnitřně odlišné státy, které spojuje závislost na Západu (zdroj: ČT24)

Egypt hostí vojenské cvičení Arabský štít, kterého se účastní jednotky šesti zemí – kromě Egypta ještě Saúdské Arábie, Emirátů, Kuvajtu, Bahrajnu a Jordánska. Zapojili se i pozorovatelé z Maroka a Libanonu. Cvičení má být předstupněm vzniku vojensko-bezpečnostního svazku, který navrhují Spojené státy. „Arabské NATO“ by podle Donalda Trumpa mělo fungovat jako regionální protiíránská aliance a pomáhat mezinárodním jednotkám na Blízkém východě.

Do Egypta před pár dny zamířily pozemní, letecké i námořní síly pěti arabských zemí. Cvičení začalo 3. a potrvá do 16. listopadu v areálu vojenské základny Muhammada Naguiba nedaleko pobřežního města Alexandrie na severozápadě země.

Egyptský prezident Sísí otevřel tuto největší základnu v zemi loni v létě, za úkol má zajistit bezpečnost ropných polí, jaderné elektrárny i západních hranic Egypta. Celkem nabízí 72 prostor pro vojenský výcvik.

„Manévry jsou součástí společného plánu výcviku, který provádějí egyptské ozbrojené síly s mnoha dalšími zeměmi s cílem rozvíjet vojenské vztahy, čelit společným výzvám a podporovat úsilí o bezpečnost a stabilitu v regionu,“ uvedla egyptská armáda v prohlášení Egyptské ozbrojené síly.

„Cvičení přichází v rámci posílení společné vojenské spolupráce mezi Egyptem a arabskými zeměmi a budování bojových schopností ozbrojených sil pro dosažení společných cílů,“ dodávají egyptské ozbrojené síly. Už v říjnu proběhlo na jihu Egypta společné vojenské cvičení Egypta a Saúdské Arábie pod názvem Tabuk 4.

Geopolitika Blízkého východu se v poslední době opět bipolarizuje – je tu osa proíránská a osa protiíránská. Ztělesněním této protiíránské osy je právě společné vojenské cvičení. Jsou to státy, které jsou sice uvnitř odlišné, v mezinárodní politice ale mají společné to, že se do určité míry spoléhají na Západ, zejména americké vedení v globální politice.
David Borek
blízkovýchodní zpravodaj ČT

Nynější manévry pořádá Káhira zhruba měsíc poté, co se americký ministr zahraničí Mike Pompeo setkal se svými protějšky z těchto šesti arabských zemí a Ománu a Kataru, aby projednal vytvoření protiíránské aliance. Emiráty jsou spolu s Arábií a Egyptem členy koalice, která v Jemenu bojuje po boku vlády proti šíitským povstalcům podporovaným Íránem.

Regionální aliance: Nápad arabské ligy, který se líbí Trumpovi

Trumpova administrativa lobbuje u arabských zemí za větší tlak na Teherán a aktivnější zapojení do podpory mezinárodních jednotek na Blízkém východě. Myšlenka vytvořit jakési „arabské NATO“, tedy společné arabské síly, byla odsouhlasena už v roce 2015 na summitu Ligy arabských zemí, její podoba ale zatím zůstává nejasná. Tuto skupinu by nicméně měl vést Egypt a sídlo by měla mít v Saúdské Arábii.

„Byť nemá toto v uvozovkách arabské NATO psanou podobu, není to formální aliance, tak současné vojenské cvičení je důkazem toho, že tu vzniká alespoň neformální sunnitsko-arabská aliance některých arabských zemí,“ podotkl zpravodaj ČT David Borek. „Tento štít je namířen proti Íránu, který je v očích účastníků hlavní hrozba pro tento region,“ dodal Borek.

Bílý dům v červenci potvrdil, že už několik měsíců pracuje na konceptu aliance se svými regionálními partnery. Podle amerického činitele Saúdi přišli s návrhem bezpečnostního paktu ještě před Trumpovou loňskou návštěvou, kdy oznámil dohodu o dodávkách zbraní – na uskutečnění plánu ale zatím nedošlo.

Státy zapojené do vojenských manévrů Arabský štít
Zdroj: ČT24

Postoj Ruska je komplikovanější. „Ačkoli by to mohlo prizmatem bipolarity vypadat tak, že Rusko bude zásadně proti – a Rusko skutečně je v mnoha ohledech spojencem Teheránu – tak Egypt má stále bližší a užší vztahy s Ruskem. Před několika týdny se konalo společné egyptsko-ruské cvičení, takže to není tak zrcadlové, že by Rusko říkalo ne a USA ano,“ upozornil Borek.

Aliance odsouzená k nezdaru, zní z Teheránu

Za přidruženého člena aliance lze de facto považovat Izrael, formálně se ale manévrů neúčastní, konstatoval blízkovýchodní zpravodaj. Teherán vznik takové aliance kritizuje. Jde podle něj o snahy odsouzené k nezdaru a „stínohru Washingtonu“, vysvětlil Borek.

„Írán to označuje v podstatě za reprízu Bagdádského paktu, popřípadě organizace CENTO, což byly dvě organizace, které fungovaly na Blízkém východě v 50. až 70. letech. Jejich členem byl do islámské revoluce i Írán. V očích současného establishmentu v Teheránu byly prodlouženou rukou amerického imperialismu,“ uvedl Borek.