Mezinárodní soudní dvůr nařídil, aby USA zrušily část protiíránských sankcí

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) nařídil Spojeným státům, aby zrušily část protiíránských sankcí, a to těch, které ovlivňují humanitární dovoz a služby spojené s bezpečností íránského civilního letectví. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo v reakci řekl, že USA odstoupí od smlouvy o ekonomických a konzulárních vztazích s Íránem z roku 1955. Írán podle něj tuto smlouvu roky porušoval. Spojené státy letos zavedly proti Íránu nové sankce poté, co vypověděly mezinárodní jadernou dohodu s Teheránem z roku 2015.

Ve středečním předběžném rozhodnutí ICJ, který je orgánem OSN, se uvádí, že Washington musí odstranit jakékoli překážky plynoucí ze znovuzavedení amerických sankcí, které brání vyvážet do Íránu „léky a lékařská zařízení, jídlo a zemědělské komodity a náhradní díly a vybavení potřebné pro zajištění bezpečnosti civilního letectví“.

O tom, jak budou překážky odstraněny, může Washington rozhodnout sám, uvedl soud. Zároveň vyzval Írán i USA, aby se vyvarovaly jakéhokoli chování, které by „mohlo zhoršit či prodloužit spor“.

Rozhodnutí soudu je právně závazné, zda se jím ale Bílý dům bude řídit, zatím není jasné. Podle agentury AP lze očekávat, že při dalším slyšení Spojené státy zpochybní jurisdikci ICJ a zopakují, že soud by neměl mluvit do záležitostí národní bezpečnosti.

Americký velvyslanec v Nizozemsku Pete Hoekstra na Twitteru napsal, že v tomto případě soud nemá žádnou pravomoc. Zároveň upozornil, že rozhodnutí ICJ se vztahuje pouze na omezený počet sektorů, nikoliv na veškeré americké sankce, jak by si Írán přál.

Írán nařízení hodnotí jako vítězství, USA vypoví smlouvu

Írán naopak soudní verdikt uvítal. Ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf na Twitteru napsal, že rozhodnutí je „dalším selháním pro americkou vládu, která je závislá na sankcích, a vítězstvím spravedlnosti“ a doplnil, že „mezinárodní společenství se musí společně postavit zákeřnému unilateralismu USA“.

Ministerstvo zahraničí mezitím v oficiálním prohlášení uvedlo, že rozhodnutí soudu „opět prokázalo, že islámská republika má pravdu a americké sankce vůči lidu a občanům naší země jsou nelegální a kruté“. Státní televize informovala o „vítězství Teheránu nad Washingtonem u soudu v Haagu“.

Íránci se v dohodě před třemi lety zavázali omezit svůj jaderný program výměnou za zrušení s ním spojených sankcí. Americký prezident Donald Trump ale dokument kritizoval mimo jiné s argumentem, že se nevztahuje na íránský balistický program.

Írán se na ICJ obrátil v červenci s odůvodněním, že USA rozhodnutím obnovit sankce porušily mezinárodní závazky, zejména íránsko-americkou smlouvu o přátelství z roku 1955. Pakt, který byl při sporech mezi Teheránem a Washingtonem citován již v minulosti, obě země uzavřely dlouho před íránskou islámskou revolucí, která zpřetrhala jejich vazby. USA a Írán neudržují diplomatické vztahy od roku 1980.

Pompeo později ve středu prohlásil, že americká administrativa od paktu odstoupí a že praktický dopad tohoto kroku se uvidí. Írán smlouvu podle něj roky porušoval. Ministr také obvinil Teherán ze zneužívání ICJ k politickým účelům a z ohrožování amerických misí v Bagdádu a irácké Basře. Řekl, že USA bez ohledu na soudní rozhodnutí zajistí, aby se do Íránu dostala humanitární pomoc, a rozhodnutí soudu interpretoval jako porážku pro Írán.