Končící šéf německé kontrarozvědky nepůjde na ministerstvo. Dveře mu zavřel projev na rozloučenou

Hans-Georg Maassen po odchodu z čela německé kontrarozvědky BfV zřejmě skončí ve státních službách úplně. Původně se měl stát poradcem na ministerstvu vnitra, podle agentury DPA se ale ministerstvo rozhodlo propustit jej kvůli obsahu projevu před odchodem z dosavadní funkce.

Maassen měl sice vyklidit křeslo předsedy Úřadu pro ochranu ústavy (BfV), tedy německé kontrarozvědky, ale vzápětí se přesunout na post poradce spolkového ministra vnitra pro evropské a mezinárodní záležitosti. Dohodly se na tom špičky německé vládní koalice.

Podle DPA se to nakonec nestane. V reakci na Maassenův projev na rozloučenou ministerstvo oznámilo, že z jeho výroků „vyvodí potřebné důsledky“. Ministr vnitra Horst Seehofer možné důsledky neupřesnil, agentura však uvedla, že není jasno už jen v tom, zda Maassena propustí, nebo pošle do výslužby.

Maassen totiž v projevu před odchodem z čela BfV ostře kritizoval vládní stranu SPD – podle šéfa kontrarozvědky v ní působí krajně levicové síly, napsala DPA. Zároveň obhajoval své zpochybnění autenticity videa zachycujícího útok na cizince v Chemnitzu. Šlo o jeden z útoků, jež následovaly po vraždě Němce, ze které jsou podezřelí tři žadatelé o azyl. Maassen sám později připustil, že je video autentické.

Spor o Maassenovy výroky a jeho další osud ve funkci vyvolal v září vážnou krizi německé koaliční vlády. Tu se nakonec podařilo zažehnat právě dohodou o jeho konci v čele BfV a zaměstnání přímo na ministerstvu vnitra.