Jedenáct mrtvých lidí, stovky shořelých maserati. Itálii bičuje vichřice

Následky vichřice v Itálii (zdroj: ČT24)

Bouře v Itálii si od neděle vyžádaly nejméně 11 mrtvých a desítky raněných. V Jižním Tyrolsku strom vyvrácený větrem spadl na dobrovolného hasiče a zabil ho. Další oběti hlásí italská média z okolí Říma a Neapole. Zavřené jsou školy, mezinárodní janovské letiště i severoitalské přístavy, kde živly likvidovaly jachty i sportovní vozy. S lokálními záplavami se potýká také jižní Rakousko. Část Španělska je bez proudu a bojuje se sněhem.

V jihotyrolské obci San Martino in Badia padající strom zabil v pondělí večer dobrovolného hasiče, informovala agentura ANSA. Právě padající stromy v pondělí připravily o život nejméně čtyři osoby. 

Poblíž přístavního města Savona západně od Janovu pak zahynula osmaosmdesátiletá žena, když se na ni zřítil kus fasády. Další žena zemřela v severoitalské oblasti Tridentsko, když se na její dům sesulo uvolněné bahno s kamením. 

Mezi posledními hlášenými oběťmi je například muž, který v přímořském letovisku Rimini provozoval adrenalinový sport zvaný kitesurfing. V podalpském regionu bylo nalezeno mrtvé tělo rybáře, který v důsledku silného větru spadl do jezera Levico, když chtěl zkontrolovat stav svého člunu. V Dolomitech se našlo tělo 61letého muže, kterého nejspíš strhl proud rozvodněné řeky.

Evropa čelí vlně bouří, vichru a sněhu, Itálie hlásí mrtvé (zdroj: ČT24)

Prudký vítr a déšť sužovaly rozsáhlé části Itálie i v úterý ráno. Téměř ve všech částech země platila varování před nebezpečným počasím a zůstaly zavřené školy.

Provizorní lávky na povodeň v Benátkách nestačily

V Benátkách způsobil silný vítr v kombinaci se vzedmutou hladinou moře záplavy. Náměstí sv. Marka bylo na několik hodin uzavřené, protože ani obvyklé dřevěné lávky už nezaručovaly bezpečnou cestu přes náměstí.

Jev známý jako „aqua alta“, tedy pravidelné vzedmutí hladiny Jadranu, teprve pošesté v historii překročil hranici 150 centimetrů. Pod vodou se ocitlo sedmdesát procent starého města. Šéf benátského regionu Luca Zaia varoval, že půda už nedokáže vstřebat další vodu.

Záplavy ve městě poškodily dvě cenné tapiserie španělského umělce Joana Miróa, které měly být součástí připravované výstavy v paláci Zaguri poblíž náměstí svatého Marka. „Spustili jsme mimořádná opatření, aby se vodu podařilo odčerpat a vrátit hladinu na normální stav,“ prohlásil starosta Benátek Luigi Brugnaro.

Nejvyšší stupně ohrožení platily v severoitalských regionech Ligurie, Lombardie, Furlánsko a Benátsko. V Ligurii úřady uzavřely všechny přístavy a také mezinárodní janovské letiště Kryštofa Kolumba bylo v úterý mimo provoz. Zrušeny byly všechny lety. Bez elektřiny se v regionu ocitlo 22 tisíc domácností.

Hořící sporťáky, zničené jachty

V savonském přístavu voda zaplavila automobilový terminál. Po zkratu ve dvou skladištních halách vypukl požár a zničeno bylo několik stovek automobilů – většinou luxusní značky Maserati – určených k vývozu na Blízký východ.

V přímořském letovisku Rapallo, asi třicet kilometrů jižně od Janova, bouře vytrhla luxusní jachty z jejich kotvišť a desítky plavidel byly zničeny. „Je to velmi dramatické, když ve tmě vidíte siluety jachet, které proplouvají kolem a pak se roztříští,“ řekl jeden ze svědků.

Také Řím dál trápí prudké srážky a silný vítr, který vyvrací stromy na automobily. Vítr o síle orkánu řádil i na italské riviéře, kde se na pobřeží valily osm až deset metrů vysoké vlny.

Stromy přehradily rakouské silnice

S vichřicí a prudkými srážkami se potýká také Rakousko. Zejména na jihu země se v úterý kvůli vyvráceným stromům na mnoha místech nedalo projet. Některé řeky vystoupily z břehů. Provoz musel zastavit také na některých železničních tratích.

V jihorakouské spolkové zemi Korutany se ocitlo 10 tisíc domácností bez proudu. Podle hasičů vítr strhl části střechy pevnosti Hohensalzburg v Salcburku a areál byl uzavřen. Podle rakouského meteorologického ústavu už ale bouře dosáhla svého vrcholu a má rychle zeslábnout.

Vichřice a minitornáda na Korsice

Vlna extrémního počasí se v noci na dnešek přehnala také přes značnou část Francie. Zanechala za sebou 195 tisíc domácností bez elektřiny. Korsiku zasáhla vichřice s nárazy větru o rychlosti až 180 kilometrů v hodině, úřady na ostrově registrují deset zraněných. Na mnoha místech Francie silně sněžilo, v jižní části Francouzského středohoří napadlo místy až 40 centimetrů sněhu.

„Po celém ostrově se objevovala minitornáda, vzedmutí moře, přívalové deště,“ shrnul neklidnou noc šéf korsické regionální vlády Gilles Simeoni. Počasí se na středomořském ostrově již uklidnilo. Bouře za sebou zanechala deset zraněných, jednoho vážně. Postaršího muže na severu ostrova zasáhl kus brány unášený větrem, jeho život však již není ohrožen. 

Do Španělska vtrhla zima, na Menorce 30 tisíc domácností bez proudu

Rychlý příchod studeného počasí překvapil Španělsko. Sněžení a bouřky uvrhly mnoho regionů v chaos. Tisíce lidí jsou bez elektřiny. Na baleárském ostrově Menorca je 30 tisíc domácností kvůli nedělnímu tornádu bez proudu už třetí den, napsala agentura DPA. 


Na severovýchod země vpadla o víkendu nezvykle brzy zima kvůli arktickému vzduchu. Meteorologická služba Aemet vyhlásila stav ohrožení ve 24 z 50 španělských provincií. Mnoho silnic a dálnic bylo kvůli sněhu nadále nesjízdných v Asturii a Galicii.

Prudké bouře už v neděli a pondělí vyvracely stromy a stožáry vysokého napětí. Na pomoc s odstraňováním následků řádění přírodních živlů vyslala armáda přibližně 120 příslušníků speciální jednotky UME. Malebné zimní krajiny Asturie si ale mnozí tamní občané příliš užít nemohli. Zhruba 4600 domácností tam podle regionálních úřadů zůstávalo bez dodávek proudu.

Na Slovensku padaly stromy na auta

Silný vítr po celý den zaměstnával hasiče a pracovníky energetických společností i na Slovensku. Hasiči vyjížděli k přibližně osmdesáti případům. U Turčianských Teplic ráno vlak narazil do spadlého stromu. Zranilo se při tom pět ze 75 cestujících.

V okrese Poprad popadané stromy dočasně zablokovaly hlavní silniční tah z Tatranské Javoriny do Polska. Padaly i na projíždějící auta, podle mluvčí hasičů Zuzany Farkasové se ale nikomu nic nestalo. Na středním Slovensku jsou problémy s dodávkou elektrického proudu, podle energetiků je mimo provoz téměř 200 distribučních trafostanic, počet výpadků dosáhl rozměrů kalamity.