Vichřice u Říma, Benátky pod vodou. Extrémní počasí bralo v Itálii lidské životy

Nejméně pět lidí zemřelo v Itálii během silných dešťů a vichrů. V Benátkách hladina vody přesáhla 150 centimetrů a Pompeje i Koloseum zůstaly kvůli větru uzavřeny. Extrémní počasí trápí celý Apeninský poloostrov. V přímořských oblastech bičují pobřeží vysoké vlny a horské oblasti překvapil sníh.

Itálie se potýká s extrémním počasím od víkendu. V řadě regionů od Abruzza přes Ligurii až po Lombardii platí červená, tedy nejvyšší výstraha před bouřkami doprovázenými silným vichrem.

Na severovýchodě země vítr v nárazech dosahoval rychlosti 100 kilometrů v hodině a očekává se, že na horách nabere během večera rychlost až 150 kilometrů v hodině. Za několik dní navíc naprší tolik vody, jako činí průměr za několik měsíců. 

Spadlý strom po vichřici v Římě
Zdroj: Massimo Percossi/AP/ČTK

Spadlý strom ve Frosinone v centrální části země zabil dva mladé lidi v automobilu. Při podobném incidentu zemřel v nedalekém města Terracina další člověk. V Neapoli zemřel muž po pádu stromu a v Savoně na severozápadě Itálie zasáhl ženu předmět uvolněný silným větrem. Po převozu do nemocnice zemřela.

V Římě bylo uzavřeno Koloseum i Forum Romanum. Po celém městě se vyvrátilo mnoho stromů a zavřeny jsou také parky. Úřady vyzvaly občany, aby se omezili jenom na nezbytné cestování. V Římě, ale i v Benátkách nebo Janově zůstaly v pondělí zavřené školy.

Zima přichází do Evropy - sníh hlásí i Španělsko, Benátky jsou pod vodou (zdroj: EBU/ APTN)

V mnoha oblastech jsou kvůli lokálním povodním a popadaným stromům uzavřené silnice i dálnice. V Toskánsku hasiči zaznamenali během noci na 180 incidentů spojených se špatným počasím.

V Janově poničilo tornádo rušný přístav, kde lámalo stromy a strhávalo střechy domů, napsala agentura ANSA.

Tři čtvrtiny Benátek pod vodou, lávky nejsou bezpečné

V Benátkách musely úřady změnit část trasy nedělního 33. ročníku maratonu kvůli zatopeným ulicím. Přesto účastníci část trasy běželi ve vodě. Sedmdesát pět procent města je totiž zatopených. 

Je to pošesté v moderní historii, kdy voda ve městě přesáhla 150centimentrovou hranici – poprvé to bylo v roce 1951, naposledy roku 2008. Rekordní byl rok 1966, kdy Benátky měly vodu ve výšce 194 centimetrů. Hladina vody se ve městě zvyšuje vždy, když do nich silný vítr tlačí vodu z laguny, současná situace je ovšem mimořádná.

Zaplavené Benátky
Zdroj: Andrea Merola/AP/ČTK

Navíc už není bezpečné používat dřevěné lávky, jež mají umožnit chodcům pohybovat se po městě suchou nohou. Na náměstí svatého Marka se nedá dostat a mnohé turisty bylo vidět v okolních ulicích s dětmi na ramenou. Zastavena byla i služba plovoucích taxi. 

Intenzivní bouřky hrozí zejména na pobřeží. V neděli spadl u přístavu Catanzaro v Kalábrii do moře jachtař. Jeho loď vítr přinesl břehu, ale po muži se stále pátrá. Jedinou oblastí Itálie, pro niž nebyla k pondělku vydána výstraha, je východní Sardinie.


V Lombardii stejně jako v jižním Tyrolsku již napadl sníh a v hotelích v průsmyku Stelvio uvízlo 180 turistů. V oblasti jsou kvůli sněhu uzavřené silnice.