Útočnice s nožem zranila ve školce v Číně 14 dětí

Útočnice s nožem ve školce v západočínském městě Čchung-čching zranila 14 dětí. S odvoláním na sdělení čínské policie o tom informovala agentura AP. Nejde o první incident, případů útoků nožem v Číně poslední týdny přibývá.

O incidentu, který se stal ve školce Sin-š'-ťi, informovala policie na internetu. Pachatelkou je podle ní devětatřicetiletá žena. V uplynulých letech byly podobné útoky v Číně na vzestupu, přičítány jsou většinou psychickým nemocem či osobní zášti útočníků, píše AP.

Letos v červnu muž v Šanghaji napadl ženu se třemi dětmi. Matku a jednoho chlapce zranil, zbylé dva ubodal. iRozhlas.cz v této souvislosti připomněl, že čínské právo zakazuje prodej a držení střelných zbraní, a tak bývají podobné útoky vedeny právě noži nebo po domácku vyrobenými výbušninami.

Nejhorší bilanci obětí má v Číně rok 2010, kdy po útocích nožem nebo podobnou zbraní přišlo o život 20 dětí. Vraždy, jejichž terčem jsou děti, jsou zvláště citlivou záležitostí v zemi, kde většina rodin měla donedávna dovoleno mít jen jednoho potomka.

Stejně tak dochází k útokům nožem i na ulici, například v březnu 2014 Číňan vyzbrojený nožem v Pekingu usmrtil šest lidí. Policie se domnívala, že motivem byl majetkový spor. Ten samý den šlo o druhý podobný útok v Číně. Při tom předchozím na jihu země pobodal vesničan sedm osob a jedno dítě a ženu při tom těžce zranil.